logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XVIII. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

Aşağıdaki isimlerden hangisi dönemin vakanüvisleri  arasında sayılamaz?

Soru 2:

Şeyh Galip'in "Hemân ey sâkî bir sâgar tutuşdur dest-i dildâran, Gazabla bezme geldi şem‘-i meclis-veş yanar âteş" beyitinde betimlenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Şeyh Galibin edebiyat dünyasına kazandırdığı daha çok mevlevi şairlerle ilgili teskiresiyle tanınan klasik şiirin temsilcilerinden biridir?

Soru 4:

Aşağıda bahsi geçen ve XVIII. yüzyılda nesir alanında eserler veren isimler arasında hangisi farklı bir alanda eserler vererek diğerlerinden ayrılır?

Soru 5:

Mürekkebdir vücûdu tâ ezel yek-pâre sûzişden Anâsırdan meğer uşşâka olmuşdur dûçâr âteş Yukarıdaki beyitte âşıkların aşk ateşi içinde çok fazla yanmaları, onların payına dört unsurdan sadece ateşin düşmesi gibi hayali bir sebebe bağlanmış, sonra "meğer" edatıyla buna şüphe karıştırılmıştır. Burada söz konusu olan sanat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Şeyh Galip’in bir terci-i bentinde sözünü ettiği ve sırrını saklamayıp açığa vurduğu için darağacına gönderilen sufî, ermiş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osman Gazi’den II. Mustafa’ya kadar tahta çıkan Osmanlı padişahlarının hayat ve hayratlarının anlatıldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Şiirlerdeki, "Ham sofuluk ile daima içki içilen meclis arasında anlam karşıtlığı bulunmasına rağmen, bunları ayırt etmemek, ikisini bir görmek" aşağıdakilerden hangi sanatı ortaya çıkarır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Şeyh Galip’in en önemli eserlerinden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi klasik şiirde rumuzu olmayan bir şaire ustası konumundaki bir şairin rumuz vermek üzere kaleme aldığı şiirlerdir?

Soru 11:

Hakayıku-l Ahbar aşağıdakilerden hangisinin eseridir?

Soru 12:

Firuzname adlı, bir padişahla azat ettiği kölesinin karısı Gülruh arasında geçen yasak aşkı anlatan orijinal bir aşk mesnevîsinin yazarı kimdir?

Soru 13:

Divan şiiri geleneğinde âşık ile sevgili arasında bozgunluk çıkarmaya çalışan kişiler aşağıdaki sözcüklerden hangisiyle ifade edilmektedir?

Soru 14:

Terci-bentlerde her bendin sonunda aynen tekrarlanan beyte ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdaki sözcük-anlam eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Kâni'ye dair aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aruzun fe‘ilâtün, mefâ‘îlün, müstef‘ilün cüzlerinden her birinin istenildiği kadar tekrarıyla yazılan şiir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Anlam karşıtlığı bulunan iki unsuru ayırt etmemek ve ikisini bir görmek hangi sanatı ortaya çıkarır?

Soru 19:

Hangi şık ünlü biyografi ustası Hafız Hüseyin Ayvansarayî’nin yazmış olduğu eserlerdendir?

Soru 20:

Bu gün gülşende gördüm kim oturmuş pâdişâh-ı gül Durup hidmetde bülbül der ki şâh-ı kâm-yâbımsın Nedim’in yukarıdaki dizelerinde “ pâdişâh-ı gül” tamlamasıyla yapılan sanat hangisidir?