logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XVIII. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

Hayâl-i hasret-i hâlinle âh etdikçe uşşâkın Şeb-i fürkatda her dem ahterân eyler nisâr âteş Şeyh Galip'in, şiirlerinden, yukarıdaki beyitte yer alan "uşşak" sözcüğü aşağıdakilerden hangisinin karşılığı olarak kullanılmıştır?

Soru 2:

Uşşâkîzâde Seyyid İbrahim Hasib'in, Nevizâde Atâyî'nin bıraktığı yerden devam ederek yazdığı Zeyl-i Şakayık 'ta dönemleri anlatılan padişahlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Hoş geldin eyâ berîd-i cânân Bahş et bana bir nüvîd-i cânân Cân ola fedâ-yı îd-i cânân Bî-sûd ola mı ümîd-i cânân Yârin bize bir selâmı yok mu Beyitinde  nüvîd kelimesinin  anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Lale Devri diye de adlandırılan dönemde aşağıda yapılanlardan hangisi diğerlerine göre en az eleştirilen bir durumdur?

Soru 5:

Tasavvufta manevi yolculukta velilik makamının başlangıcındaki ilk nurun açığa çıkmasını aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Soru 6:

Aşk, bir ilahî mumdur; bense onun etrafında dönen bir pervaneyim. Şevk ve arzu bir zincirdir; gönlümse o zincire vurulmuş bir delidir. Yukarıdaki beyitin "gönlümse o zincire vurulmuş bir delidir" kısmında aşağıdaki sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 7:

Zeyl-i Şakayık aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

Aşağıdaki şairlerden hangisi Hikemi üslup temsilcileri arasında yer almaz ?

Soru 9:

Giritli Ali Aziz Efendi'nin XVIII. yüzyılın sonlarında kaleme aldığı ancak 1852 yılında basılan Muhayyelât-ı Aziz Efendi adlı eseri devrinin diğer mensur eserlerinden farklı kılan özelliği nedir?

Soru 10:

Âdeme muttasıl ol tâ ki cüdâ olmayasın Secdeler eyle ki merdûd-ı Hudâ olmayasın Yukarıdaki beytinde Şeyh Galip, hangi inanışa telmihte bulunmuştur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi harem ağası manasındadır?

Soru 12:

Mahlastaşı Osman Nevres’ten ayırmak için Kadim unvanıyla anılan ve yaşadığı zorlukları ve sıla hasretini dile getirdiği lirik şiirleriyle tanınan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

"Bana dûzahdan ey meh dem urur gülzârlar sensiz Diraht âteş nihâl-i dil-keş âteş berg ü bâr âteş" (Ey ay yüzlü! Sensiz olunca gül bahçeleri bana cehennemi anlatırlar; ağaçlar ateş, gönül çeken fidanlar ateş, yapraklar ve meyveler ateştir) Şeyh Galip, yukarıdaki şiirinde aşağıdakilerden hangi sanatı yapmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Edirnevi Çelebi lâkabıyla da tanınan şair Kami'ye ait eserler arasında yer almaz?

Soru 15:

O şuhun sunduğu peymaneyi redd etmezüz elbet Anunla böylece ahd etmişiz peymanımız vardır Nedim’in yukarıda verilen şiirinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurulmuştur?

Soru 16:

“Şecâ’at arz ederken merd-i Kıptî sirkatin söyler” mısra-ı bercestesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Asıl adı Hüseyin’dir. Filistin’in Akka kalesine bağlı Safed kasabasında dünyaya geldi. Asi (=öldürülmüş) ve maktul Akka muhafızı Tahir Ömer Bey’in torunudur. Babası da dedesi ile aynı akıbete uğrayınca Kaptanıderya Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından kardeşi Hasan Kâmil’le birlikte İstanbul’a getirildi. Yukarıda anlatılan mahalli-folklorik üslubun temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İnleyerek sırrını ağyâra açıklamaktan sakın. Yukarıdaki dizede kullanılan "ağyâr" kavramı divan şiirinde aşağıdakilerden hangisi anlamında kullanılır?

Soru 19:

"Hoş geldin eyâ berid-cânân Bahs et bana bir nüvîd-i cânân" Mısralarda geçen "nüvîd" kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Kânî hakkında verilen doğru bilgilerden biri değildir?