logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - XVIII. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

Osmanlı şiir geleneği içinde reis-i şairan seçilen bir şairin kendisinden sonra aynı görev için önerisini içeren manzumelere ne ad verilirdi?

Soru 2:

Hüsn-ü Aşk mesnevisindeki kişilikler soyut kavramların somutlaştırılmış halleridir. Aşağıdakilerden hangisi "çileye giren mürid"i temsil etmektedir?

Soru 3:

III. Selim'in kardeşi Hatice Sultan'ın Büyükdere'de bulunan bir köşkten ve bahçesinden etkilenerek bir benzerini kendisi için yaptırabilmek adına İstanbul'a davet ettiği Alman asıllı mimar ve ressam kimdir?

Soru 4:

XVIII. yüzyılda hece ölçüsünü en çokkullanan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

"Aruzun fe‘ilâtün fe‘ilâtün fe‘ilün kalıbıyla yazılan eser, 1101 beyitli bir mesnevidir. Şair, eserin giriş kısmında klâsik şiir adabına göre kadın güzelliğinden söz etmenin abes olduğunu kaydettikten sonra, çeşitli milletlere ait kadınlardan bahsetmiştir. Enderunlu Fazıl ise, eserinde Anadolulu kadın güzellerin dışında çeşitli milletlere mensup kadın güzelleri de betimlemiştir. Eser bu yönüyle orijinal ve dikkat çekicidir. " Yukarıda bahsi geçen Enderunlu Fâzıl eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Nedîm’in de sıkça kullandığı bentlerden oluşan nazım biçimlerine genel olarak ne ad verilir?

Soru 7:

Lale devrinde Kağıthane Deresi kenarına inşa edilen Kasr-ı Hümayun aşağıdaki hangi yapı örnek alınarak yapılmıştır?

Soru 8:

XVIII. yüzyılda modernleşme eğilimini besleyen en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Mahallileşme cereyanının Nedim ve Şeyh Galip’in şiirlerine yansımasının en önemli göstergesi nedir?

Soru 10:

Sürurî, adının başına getirilen ‘’Müverrih’’ sıfatını, hangi tarzdaki ustalığıyla almıştır?

Soru 11:

Lale Devrinde İstanbul’u ziyaret eden ve başta Nedim olmak üzere dönemin şairleri tarafından şiirlerine nazire yazılan Nâmî mahlaslı şairin görevi nedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, birçok şair gibi Şeyh Galip’i de derinden etkileyen Sebk-i Hindi Üslubunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 13:

Tuğrâ çekmiş dest-i kudret kaşına Cefâ takmış siyah perçem başına Taze girmiş on üç on dört yaşına Gül fidânım henüz bulmuş çağını Şirin esmer şimdi bulmuş çağını Yukarıdaki dizelerden hareketle Şeyh Galip’e dair aşağıdaki iddialardan hangisi ileri sürülemez?

Soru 14:

Adanalı Sürurî’nin “müverrih” sıfatıyla anılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Lale devrinin merkezi ve sembolü olan, ismi İbrahim Paşa tarafından konulan ve açılışına bizzat III. Ahmed'in de katıldığı Sadabad Sarayı'nın açılış tarihi hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Enderunlu Fazıl'ın aşk maceralarını anlattığı 438 beyitten oluşan mesnevisinin adı nedir?

Soru 17:

Şeyh Galip, sözü yücelttiğine inandığı anlamdaki soyutluğu sağlamak için hangi unsuru kullanmıştır?

Soru 18:

Sürurî hangi özelliğiyle hem asrında hem de sonraki yüzyıllarda şöhret kazanmıştır?

Soru 19:

Sebk-i Hindi üslubuna karşılık gelen Şeyh Galip’in okuduğu bir şairden etkilenerek adını verdiği üslup, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Nedim daha hayattayken şiirlerindeki yeniliği fark ederek onu “tâze-zebân” sıfatıyla nitelendiren tezkire yazarı aşağıdakilerden hangisidir?