logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XVIII. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

Yazdığı mahlasnameleri ile büyük bir şöhrete kavuşan ve Türk edebiyatında en çok mahlasname yazan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Viladetname-i Hümayun Sûrname’si kim tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 3:

Dinî-tasavvufi duyarlılıkla kaleme aldıkları şiirleriyle klasik üslup içerisinde farklı bir yönelişi temsil eden şairlerin en güçlüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Dönemin şair padişahları içinde anılmaya değer tek isim, kimdir?

Soru 5:

Nedim'in bir anlamda Fars şiirine meydan okuduğu dizeler hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 6:

"İnleyip sırrını faş eyleme ağyara sakın Düşme bilmezlik ile varta-i inkâra sakın Değmesin ellerin kâkül-ı dildâra sakın Sonra Mansur gibi çıkman olur dâra sakın" Şairin sırrını açıklarsan "boynun darağacına gider" diyerek kastettiği kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

"Aşk bir şem-i ilâhidir benim pervanesi Şevk bir zencirdir gönlüm onun divanesi" Yukarıdaki beyitte hangi söz sanatı vardır?

Soru 8:

Klasik şiirde, mahlası olmayan bir şaire, sevip saydığı ustası konumundaki bir şairin mahlas vermek üzere kaleme aldığı şiirlere ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi XVIII. yüzyılda yazılmış belli başlı gazavatnamelerden biri değildir?

Soru 10:

Tanzimat yazarlarınca “Hanımefendi Hazretleri” ve “Şairler Kraliçesi” gibi lakaplarla anılan ve klasik edebiyattaki kadın şairlerin en meşhuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Abdülhamit’in 12 Ocak 1776 günü doğan kızı Hatice Sultan’ın on gün süren doğum şenliklerinin anlatıldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi fetihname,zafername gibi adlarla anılır?

Soru 13:

Hikemi üslup için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Hamilet-ül Kübera aşağıdakilerden hangisinin eseridir?

Soru 15:

Sûz-ı dil-ârâ makamının mucidi olan ve hasbihâl türü şiirleriyle dikkati çeken padişah III. Selim'in mahlası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Mahrem-i râz olalı gamzenle oldu hâtırım Âşinânın âşinâ bigânenin bigânesi Yukarıdaki beyitte altı çizili sözcüklerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Hayatını kaybetmiş ünlü kimselerin, başta ölüm tarihleri olmak üzere, meslek hayatlarının kimi safhalarının ve bazılarında da tamamıyla biyografilerinin verildiği eserlere ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi halk hikayeleri, masal, roman karışımı eserlere verilen isimdir?

Soru 19:

Asıl adı Hüseyin'dir. 1674 yılında İstanbul'un kabataş semtinde dünyaya gelmiştir. Soyu ehlibeyte dayandığı için Seyyid olarak anılmıştır. 1725 yılında Tebriz'e kadı olarak atanmıştır. Yukarıda özellikleri verilen XVIII. yüzyıl divan şairi kimdir?

Soru 20:

"Hayâl-i hasret-i hâlinle âh etdikçe uşşâkın Şeb-i fürkatda her dem ahterân eyler nisâr âteş" Beyitinde “uşşâk” sözcüğünün karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?