Nedîm'in şiirlerinde görülen uçarılık ve rahat söyleyiş, aşağıdaki hangi şair tarafından bir adım öteye taşınarak cinselliğin farklı biçimlerde anlatımına dönüşmüştür?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Enderunlu Fâzıl
Aşağıdakilerden hangisi Nedim'in tarz özelliklerinden biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Şiir lügati çok zengindir.
Seçeneklerde verilenlerden hangisi 18. yüzyıl döneminin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: C) Bu döneme Lale Devri denmesi
XVIII. yüzyılda yeni bir şiir lügati oluşturmak amacıyla yola çıkan ve eskilerin “gayr-i munis” (=alışılmamış) olarak nitelediği çok sayıda Arapça, Farsça sözcük kullanarak divanını Nabî’nin deyişiyle adeta “kamus nüshası” hâline getiren şair kimdir?
Doğru Cevap: D) Halepli Edib
Bedrettin Bin Ahmet tarafından yazılan İslam tarihini anlatan kitap tercümesi Nedim'in hangi eseridir?
Doğru Cevap: B) Ayni Tarihi
Aşağıdakilerden hangisi Enderunlu Fâzıl'ı Nedîm çizgisinden ayıran özelliklerden biri olarak sayılamaz ?
Doğru Cevap: E) İstanbul manzaralarını sıklıkla şiirlerine konu etmesi
18. Yüzyıl Osmanlı Döneminde ‘’Edirne Vakası’’ diye adlandırılan olayın sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?
Doğru Cevap: C) Edirne’nin başkent olacağı söylentilerine inanan isyancılarla padişaha bağlı askerlerin savaşı ve padişah kuvvetlerinin yenilmesi
Aşağıdaki eşleşmelerden hangisi XVIII. yüzyılda şiirler yazan sultan şairler ve mahlasları dikkate alındığında yanlış eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: E) II. Mustafa - Necip
Yine oldum esîri âh bir şûh-ı sitemkârın Ki dil-ber sevmemiş bilmez belâsın âşık-ı zârın Ne kâfirliklerin gördüm ben ol zülf-i siyehkârı O ebrûnun o zâlim gamzenin ol çeşm-i mekkârın Nedim'in bu çok ünlü şiirindeki "kâfir" neyi simgeler?
Doğru Cevap: C) Siyahı ve kötülüğü
Aşağıdaki unsurlardan hangisi Osmanlı İmparatorluğunun gerileme ve çöküş nedenlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Giyim kuşamdaki Batı taklitçiliği ve lüks düşkünlüğü
Sürurî'nin müverrih adıyla anılmasının sebebi nedir?
Doğru Cevap: D) Tarih düşürme sanatındaki ustalığı
Tezkirelerin verdiği bilgiye göre, asıl adı Muhammet Esat olan Şeyh Galip, aşağıda adları verilen tarikatlardan hangisine mensuptur?
Doğru Cevap: D) Mevlevilik
Klasik dönemde daha çok önemli olaylara ve etkinliklere ebced hesabıyla tarihler düşürülürken XVIII. yüzyılda giderek gündelik hayatın her türlü sıradanlığı tarih manzumelerinin konusu olur. Bu yüzyılın tarih yazımı konusundaki hünerleriyle diğer şairler ve halk arasında en çok ün yapan şairi kimdir?
Doğru Cevap: C) Müverrih Sürûrî
Aşağıdakilerden hangisi XVIII. yüzyılda, klasik üslubu devam ettiren şairlerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Şeyh Galip
Aşağıdaki XXVIII. yüzyıl şairlerden hangisi kendisinde bir tutku hâline gelen halk zevkini dili ve hayat tarzıyla şiire taşımış; günlük konuşma dilini, yer yer müstehcen ve argo boyutlara ulaşmakla birlikte, görülmedik bir şekilde şiire sokarak bu asır şairleri üzerinde yönlendirici bir güç olmuştur?
Doğru Cevap: C) Sabit
Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Şeyh Galip'in eserlerinde kullandığı üslup özelliklerindendir? I. Lafız-anlam ilişkisi II. Paradoksal İmajlar III. Bercesteli Beyitler IV. Çoklu Duyulama
Doğru Cevap: E) Hepsi
XVIII. yüzyılın edebi mahfilleri arasında yer alan en önemli iki mekândan biri Koca Ragıp Paşa’nın konağıdır. Edebiyat meraklılarının, özellikle genç şairlerin devam ettiği diğer konak aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: E) Hoca Neşet
Aşağıdakilerden hangisi Usulü'l-Hikem Fi-Nizamü'l-Ümem adlı eserin sahibi olan kişinin yenilikçi çalışmalarından biridir?
Doğru Cevap: C) Osmanlı tarihinde ilk matbaayı kurmuştur.
Şeyh Galip’in ünlü eseri ‘’Hüsn ü Aşk’’ tan ilham alarak ‘’Gülşen-i Aşk’’ adlı bir mesnevi yazan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Şeyhülislam Arif Hikmet
18. Yüzyılda Osmanlı Devletinde bilim, kültür alanında en önemli yenilik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Birtakım tercüme eserlerin, tarihi, coğrafi eserlerin basılacağı matbaanın kurulması