logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Halk Şiiri

Soru 1:

Tekerleme ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Tasavvufta Allah'tan başka varlığın olmadığı, her şeyin onun tecellisi olduğunu düşünmeyi aşağıdakilerden hangisi temsil eder?

Soru 3:

Bayburtlu zihni kimle kurduğu yakınlıktan dolayı Divan-ı Hümayun'a alınmıştır?

Soru 4:

Genellikle dikey olarak aşağıdan yukarıya doğru açılan, halk arasında dana dili veya sığır dili gibi adlarla da bilinen, içerisinde a^şık şiirinin yanı sıra az da olsa divan şiirinin de örneklerinin bulunduğu defterlere ne ad verilir?

Soru 5:

Yüzyılın âşıkları büyük ölçüde bir tarikata bağlı idi. Aşağıdakilerden hangi âşık tarikata bağlı olmayanlardandır?

Soru 6:

Ercişli Emrah ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi İlhan Başgöz bimece tasnif şekillerinden değildir.?

Soru 8:

27 varaklık bir eser olan ve bir beyin 18 yıllık hayatını hikayeleştiren "Kitab-ı Hikâye-i Gâribe" adlı eser kime aittir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi halk şiirinde kullanılan nazım türlerinden değildir?

Soru 10:

Cahilim ömrüme yazık Yanağından alsam azık Olsam sarı taşlı yüzük Ellerine Güldene’min Yukarıdaki şiirin nazım biçimi, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Divan şiirinde daha çok aşk ve şarap üzerine yazılan şiirlerin nazım şekli olan ve Tekke şiirinde de kullanılan nazım şekline ne ad verilir?

Soru 12:

Tasavvufun merkezindeki on kuraldan biri olan ve kulun her şeyi Allah’ın gördüğüne inanması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Saz çalamayıp şiir yazabilen kişiye ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Dini- TasavvufÎ halk şiirinde Allah'ın varlığı ve birliği üzerine yazılmış şiirlere ne ad verilir.?

Soru 15:

I. Oğuzların 24 boyundan birisi olan Avşar boyuna mensuptur. II. Şiirlerinde işlenen konu  büyük ölçüde Avşar aşiretinin hayatıdır. III. Bu genel çerçeve içerisinde sevda, yurt güzellemeleri, göçer hayatı, vb. ön plandadır. Yukarıda bilgileri verilen aşık kimdir?

Soru 16:

"Kitab-ı Hikâye-i Gâribe" adlı eser, aşağıdaki isimlerden hangisine aittir?

Soru 17:

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin ve Kahramanmaraş illerinde çok sayıda âşık yetişmiştir. Bölge âşıkları kendilerine ön­der olarak kimi seçmiştir?

Soru 18:

“Meded Allah’ı Seversen Gel imdi dilber gel imdi Hasretinden ciğerciğim Delindi dilber delindi” Ali Ufkî’nin Mecmûâ-i Sâz ü Söz adlı eserinde notalarıyla beraber geçen yukarıdaki şiir hangi şaire aittir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi XVII. yüzyıl Türk halk edebiyatının temsilcilerindendir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmed Yesevî’nin tarikat adabını, usulünü, erkânını, olgun bir şeyhin ve dervişin özelliklerini anlattığı eseridir?