logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Halk Şiiri

Soru 1:

Daha çok Doğu Anadolu Bölgesi aşıklarında görülen usta-çırak ilişkisi geleneğinde yetişmemiştir. Ancak onun aşıklığa başlamasında ve yetişmesinde kayınbabası Aşık Deli Hazım, Aşık Hüdai ve Aşık Kul Mustafa’nın etkileri görülmektedir. O, Karaca Oğlan geleneğinden yetiştiği için, kendisinin manevi ustası olarak Karaca Oğlan’ı kabul etmiştir. Yukarıda belirtilen aşık kimdir?

Soru 2:

1847 yılında İstanbul’da basılan divanında, bir gazelinde Ankara’nın başkent olacağını, bunun tarihinin de, bu Gazel’deki anahtar kelimelerin baş harflerinin ebced hesabıyla 1341/1923 olduğunu, hatta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilanının da ıyd-ı mübârek olan Cuma gününe rastlayacağını ifade etmiştir. Yukarıda anlatılan XX. yüzyıl Dini-Tasavvufi Türk Edebiyatı temsilcisi kimdir?

Soru 3:

Aşağıdaki dini inanç ve tasavvufi düşüncelerle ilgili yazılan türlerden hangisi tasavvufi remiz ve rumuzlar ile Hakk’a ulaşmanın yollarını anlatan, dini ve tasavvufi konuların daha kolay anlaşılmasını sağlamaya çalışan ve Allah ile tekellüfsüz, şakalı bir edayla konuşur gibi yazılan veya söylenen şiirlere ne denir?

Soru 4:

“71 beyitlik kısa bir mesnevîdir. Başlangıçta, “vahdet-i vücûd” görüşünü, deryadan kenara atılan “gevher” teşbihiyle dile getirir. “Gevher”in cânı Hz. Muhammed’dir. Ve eser onu methetmek için kaleme alınmıştır.” Yukarıda bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

20. yüzyıl aşıklarından Âşık Murat Çobanoğlu, Anadolu'nun hangi bölgesinin temsilcilerinden birisidir?

Soru 6:

Halk şiirinde “Dörtlük” anlamına gelen sözcük hangisidir?

Soru 7:

“Tekellümün bu en zor bölümünde a^şıklar birbirlerinin çeşitli alanlardaki bilgilerini ölçerler. Genellikle dar ayaklar tercih edilir ve dinleyicilerin zevkle takip ettikleri bölümlerin başında gelir.” Yukarıda tanımlanan aşık faslı safhasına ne ad verilmektedir?

Soru 8:

I. Bugün elimizde bulunan şiirlerin daha çok mürit veya müridelere ait olduğu sanılmaktadır. II. Eserin hem Orta Asya’da hem de Türkiye’de pek çok yazması vardır. III. Elde bulunan şiirler hem hece hem de aruz vezinleriyledir. Yukarıda bahsedilen eser ve ait olduğu şair aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Türk âşık şiirinde hakkında en çok bildiri sunulan, makale ve kitap yayımlanan âşık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Saz çalamayan ancak şiir yazabilen şairlere ne ad verilmektedir?

Soru 11:

Asıl adı İsmail olan Niğde de doğmuş ve Niğde de yaşamış kaynaklara göre Şeyh Cemâl-i Halvetî pirdaşlarından ve Muhammed Bahaeddin-i Erzincanî’nin halifelerinden olduğu bilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 18. yüzyıl mutasavvıflarından biridir?

Soru 13:

İslâmiyet öncesinde, sevgi, doğa, yiğitlik gibi konuların işlendiği ve kopuz eşliğinde söylenen, dörtlüklerden kurulu, hece ölçüsünün kullanıldığı ve koşmaya benzeyen şiirlere ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi XVI.yüzyıl mutasavvıf şairlerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdaki şairlerden hangisi Divan Şiiri alanında yetişmiştir?

Soru 16:

Türk âşık şiirinde hakkında en çok bildiri sunulan, makale ve kitap yayımlanan âşık hangisidir?

Soru 17:

Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı gibi savaşları yaşayanların anlattıkları, toplumun değişik kesimlerinden öne çıkan bir âşık tarafından saz eşliğinde söylenir. Sonra âşık kendisini toplumun tümüne tanıtır şekli aşağıdakilerden hangi âşık olma şeklidir?

Soru 18:

I. Dili durudur. II. Derlendiği bölgenin dil özelliklerini yansıtmaktadır. III. Arapça ve Farsça kelimeler yok denecek kadar azdır. IV. Şiirlerinde aşk, sevgi, tabiat ve güzellikleri işlemiştir. Yukarıdaki öncüllerden hangileri Karacaoğlan’ın şiirlerinin özellikleridir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 17.yüzyıl şairlerinden biri değildir?

Soru 20:

Halk arasında "şarkı", "deyiş", "deme" ve "hava" gibi adlarla da bilinen, sözlü gelenekte ezgiyle söylenen her türlü şiiri kapsayan terim aşağıdakilerden hangisidir?