logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Edebiyatının Mitolojik Kaynakları

Soru 1:

Seçeneklerden hangisi "yeryüzünde bulunan tanrılar, olağanüstü güçler ve kutsal ruhlardan" değildir.

Soru 2:

Seçeneklerden hangisi, halk kültürümüze göre yeryüzünde varolduğuna inanılan olağanüstü bir varlık değildir?

Soru 3:

“……, insan düşüncesinin en erken dönemlerinde, insanların doğal çevrelerindeki, canlı-cansız her şeyin “canlı” bir ruhu ve buna bağlı bir bilinç hali olduğuna inanmalarıdır.” Bu cümlede boş bırakılan yer aşağıdakilerin hangisi ile doğru olarak tamamlanabilir.

Soru 4:

Altay Türkleri arasında yeryüzündeki ruhların en güçlüsü olduğuna, dünyanın merkezinde bulunan ve ucu Ülgen’in evine kadar ulaşan bir çam ağacının yanında oturduğuna inanılan ruh aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Seçeneklerden hangisi halk kültürünün unsurlarından değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi mitlerin temel konularından biri değildir?

Soru 7:

Anaerkil dönemdeki yaratıcı tanrıçaya ne ad verilir?

Soru 8:

Din, tapınma, büyü veya erginlenme ve geçiş törenleriyle ilgili geleneksel işleme ne ad verilir?

Soru 9:

Mitoloji ve sosyal bilimlerde genel olarak tanrıya, tanrısal kabul edilen şeylere veya doğaüstü güçlere sahip olduğuna inanılan şeylere saygı göstermek tapınmak anlamında kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Toplumsal iş bölümü öncesi herkesin toplumsal yer, iş, üretim ve rol bakımından aynı olduğu en eski ve ilkel sosyal yapıya ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Erlik’in oğullarından biri değildir?

Soru 12:

Ortadoğu ve Akdeniz çevresi uygarlıklarında ‘anasırı erbaa’ kâinatı oluşturduğuna inanılan dört elemente (su, ateş, hava, toprak) verilen addır. Kozmogoni ile ilgili bu dört elemente karşın Türk mitolojisinde beş aslî unsur vardır. Buna göre, aşağıdaki ikililerden hangisi, Türk mitolojisinde farklılık gösteren elementlerdendir?

Soru 13:

Türk mitolojisinin sadece avda kendi başlarına kalabilen erkeklerin geliştirdiği kutsal dağ ve kuş kültlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve gelişen “gök” kutsallığı daha sonraları eril niteliklere sahip soyut bir “Gök Tanrı” düşüncesine dönüştüğü dönem hangisidir?

Soru 14:

"Tanrıların ve tanrısal varlıkların kökenini ve nereden geldiklerini konu edinen mitlerdir. Bu tür mitler, çoğunlukla mitolojik zamanı çabuk aşan ve tarihsel zamana dahil olan, bünyesinde yüksek ve halk kültürü tabakalaşması oluşmuş yazılı kültür ortamına sahip milletlerde görülürler."Parçada ifade edilen mit türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İran mitolojisinde en eski dönemlerden beri dört temel unsur olarak bilinen su, rüzgâr, toprak ve ateş grubundan biri olan ateşin kaynağı hakkında ortaya atılan efsane/mitoslardan değildir.

Soru 16:

Güneş mitolojisi hangi kuramcı ile birlikte anılır?

Soru 17:

Süryanice’den Farsçaya geçmiş bir kelime olan ‘Şeb-i Yeldâ’yı ifade eden astronomik olay, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türk halk kültüründe gökkuşağının altından geçenlere ne olacağına inanılır?

Soru 19:

Bilinen en eski yazı tekniği ve geleneği olan Sümer yazısıyla yine bilenen en eski mit geleneğinin yazıya geçirildiği destan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Türk mitolojisindeki efsanevi kanatlı uçan ata ne ad verilir?