logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Edebiyatının Mitolojik Kaynakları

Soru 1:

Sular âb-ı hayât olmış safâdan Tabâyi’ mu’tedil âb u hevâdan Bınarlar çevresi yaşıl gülistân Zeberced arg içinde âb-ı hayvân (Çengnâme 363-374) Yukarıdaki beyitte Âb-ı Hayat ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 2:

Tasavvufi bir dünyaya göre ilahi ışık ve nefsi aşağıdakilerden hangisi temsil eder?

Soru 3:

Aristo’nun sanatla ilgili görüşlerini içeren kitabından dolayım kurularak şiir sanatı veya bir şairin şiiri üzerine geliştirdiği görüşlerinin bütünü anlamında kullanılan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Seçeneklerden hangisi İrem Bağı ile ilgili doğru bilgi içermektedir?

Soru 5:

Mitlere yönelik on iki farklı kuramsal bakış açısı mevcuttur. Aşağıda verilen hangi seçenek bu bakış açısı içerisinde yer almaz?

Soru 6:

Efsaneye göre, koparıldığında çektiği ah yüzünden işiten kişiyi anında öldüren bitki aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi şair Abdi’ nin eseridir?

Soru 8:

Fars mitolojisi ve Fars edebiyatındaki özelliklerinden anlaşıldığı kadarıyla eski devirlerden beri İran toplumunda kutsanan bir yaratık olan, Şahnâme’ye de mitolojik, efsanevî özellikler taşıyan metafizik özellikleri bulunan bir öge olarak giren mitolojik öge hangisidir?

Soru 9:

Cem’in kadehi ile aynı şeye gönderme yapan, uzak mesafeleri gösteren, tasavvufi literatürde gönülü sembolize eden sihirli nesne nedir?

Soru 10:

Hüsrev’in yağız atı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Demirkıynak II. Sarıkız III. Kul IV. Çarşamba Karısı V. Umay Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, Türk halk kültüründe insanları korkutan ve değişik kılıklara girebilen kötü ruhlardandır?

Soru 12:

Hangi ifade yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, İran mitolojisinde suyun koruyucusu ve sorumlusu meleğin adıdır?

Soru 14:

Günümüzdeki Hıdırellez’e karşılık gelen, dinî yeni yıl festivallerinin ilk kez gerçekleştirildiği uygarlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Kur’an’da da bulunan inanışa göre, Hz. Âdem’in yaradılışından iki bin sene evvel melekler tarafından inşa edilmiş ve Nuh tufanında göğe çekilmiş olan bu mabet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I- Omuzlarında ok şeklinde ışıklar fışkıran bir erkek figürü II-Elinde ışıkları temsil eden testere biçiminde dişli hançer bulunan bir insan figürü. III-Doğarken ve batarken bir ayağını bir dağ tepesine koymuş bir erkek figürü Aşağıdakilerden hangisinde Yakındoğu mitolojisinde güneş tanrısının doğudan doğuşunu anlatan insan sembolleri doğru verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi İslam edebiyatında, özellikle Divan edebiyatında geceyi ve karanlıkları dolayısıyla ölümü aşarak yeniden her sabah doğudan doğan güneşi temsil etmemiştir?

Soru 18:

Türk mitlerinin veya mitolojisinin kökenleri nereye dayanmaktadır?

Soru 19:

Divan şiirinde ukâb ve nesr adlarıyla da anılan asil, alıcı olan kuş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Ortak bir atadan geldiklerine inanan, kendi aralarında evlenmeyen birbirleriyle akraba birkaç büyük ailenin bir araya gelmesiyle oluşan toplumsal birlik aşağıdakilerden hangisidir?