logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Edebiyatının Mitolojik Kaynakları

Soru 1:

İran mitolojisinde, İmşâspendler “ölümsüz kutsallar”, “ölümsüz temizler” anlamlarını ifade eder. Terim olarak da, Mazdeizm’in en büyük melekleridir. Anlatılara göre sayıları, altı ve yedi olarak değişir. Buna göre, manevî dünyada Ahura Mazda’nın doğruluk, temizlik ve kutsallığının simgesi, maddi evrende ise, yerküredeki bütün ateşlerin sorumlusu olan melek kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, erkek egemen veya ataerkil yapının oluşması sürecinin başlangıcında Türk mitolojisinde yer alan bir erkek kültüdür?

Soru 3:

Türk halk kültüründe, aşağıdaki bitkilerden hangisi Hz. Muhammed ile ilişkilendirileren mitsel bir efsanede şifa verici olarak anlatılır?

Soru 4:

En eski Türk dini hangisidir?

Soru 5:

Mitlerde zaman nasıl ilerler?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türk kozmolojisini gösteren pusulalarda yönleri gösteren yıldız gruplarından birisi değildir?

Soru 7:

Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında büyük bir savaş olacakmış. Bu savaştan sağ kurtulanlar günahsız olacaklarmış ve bunlar 40 yıl daha yaşadıktan sonra Kıyamet kopacakmış. Kıyametten sonra mahşer yerindeyse insanlar çırılçıplak bir vaziyette olacaklarmış. Bu hikaye Türk halk kültüründe hangi tür unsura aittir?

Soru 8:

Birçok erkek egemen toplumda mitlerin kadınların ve çocukların yanında anlatılmayışının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Körmöz’dür?

Soru 10:

Yakın veya uzak geçmişte de olsa tarihi bir dönemde yer alan ve anlatanla dinleyenin gerçek olduğuna inandığı anlatıya ne ad verilir?

Soru 11:

“Basit, hayali, uydurma, yalan, doğru, kutsal öykü” gibi anlamların hepsini içeren kavrama ne ad verilir?

Soru 12:

Ortak bir atadan geldiklerine inanan, kendi aralarında evlenmeyen birbirleriyle akraba birkaç büyük ailenin bir araya gelmesiyle oluşan toplumsal birliğe ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Türk Mitolojisinde hayvan ata olarak yer almaz?

Soru 14:

Balıkesir’in Bigadiç Dağları’nda yaşayan ve ağaç, hayvan hatta futbol topu dâhil her kılığa girebilen ve aniden ortaya çıkarak korkunç sesler çıkararak insanları korkutan ve son derece pis kokan yaratık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Teogoni mitolojisine ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 16:

Zerdüşt’ün Pourucista adındaki kızıyla evlenen Camasp, Arap ve Fars edebiyatında hangi nitelemeyle anılır?

Soru 17:

Türk takviminin yılbaşı olan Nevruz kutlamalarında “Nevruz gecesinde evlerin avlusunda bir tekne içerisine su doldurulup ay ışığına bırakılır ve sabaha kadar ibadet edilirse suyun altın olacağına inanılır” inancı aşağıdaki illerden hangisinden derlenmiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "Türk mitolojisinin de doğuşunda yer alan ve son derece önemli rol oynayan" temel faktörlerden birisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 19. Yüzyıl ve sonrasında Yunan mitolojisinden konuları eserlerinde yorumlayan sanatçılardan biridir?

Soru 20:

İçine bakıldığında, dünyada olup biten her şeyin görüldüğüne inanılan bu kadehe ne ad verilir?