Tevfik Fikret’in Osmanlı tarihini ve İslâm dinini eleştirdiği için Mehmet Âkif tarafından eleştirilere konu olan eseri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Tarih-i Kadîm
Tanzimat’ın I. kuşağına mensup şair ve yazarlar, eserlerinde ........... konulara yer verip, halkı eğitmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlamışlardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: A) Toplumsal
Halit Ziya’nın ilk romanlarından itibaren kişilerin psikolojilerini -yazarın varlığını arka plana atarak- derinlemesine ortaya koymak için kullandığı ve roman boyunca süreklilik kazandırdığı bir yöntemdir. Halit Ziya'nın da kullandığı III. şahıs anlatıcının roman karakterinin içinden geçenleri aktardığı anlatım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Yansıtıcı Bilinç
Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedide romanının ilkelerini belirlemiştir?
Doğru Cevap: D) Halit Ziya Uşaklıgil
Edebiyat-ı Cedide romancılarından olan Mehmet Rauf’un eserlerinden hangisi Edebiyat-ı Cedide döneminde yazılmış eser olarak örnek teşkil eder?
Doğru Cevap: D) Eylül
Edebiyat-ı Cedide tarzıyla yazdığı tek eseri “Haristan ve Gülistan” olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Müftüoğlu Ahmet Hikmet
Edebiyat-ı Cedide dönemi romanının ilkelerini belirleyen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Halit Ziya Uşaklıgil
Hüseyin Suat, Edebiyat-ı Cedide yıllarında genellikle aşk, tabiat ve ölüm gibi bireysel temaları işlemiştir. Şair, tabiat şiirlerinde ise, genellikle Edebiyat-ı Cedîde’nin tarzını sürdürür. Şiirlerinde hayalî bir tabiat tasvir eder. Şairin bu şekilde şiir yazmasındaki amaca aşağıdakilerden hangisi en uygundur?
Doğru Cevap: A) Tabiat aracılığı ile kendi duygu ve düşüncelerini dile getirmek
"Araba Sevdası" "Maî ve Siyah" ve "Eylül" adlı eserler aşağıdaki edebi türlerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: B) Roman
Mehmet Rauf’un Ferda-yı Garam kitap olarak neşrinden önce hangi dergide tefrika edilmiştir?
Doğru Cevap: D) Servet-i Fünûn
Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret’in Olgunluk döneminde şiirlerini yayımladığı dergilerden biridir?
Doğru Cevap: D) Servet-i Fünun
Halit Ziya romanlarını kurgularken en fazla üçlü aşk kalıbını kullanmıştır. Ya bir kadın ve iki erkek ya da iki kadın bir erkek şeklindeki bu üçlü aşk kalıbı bir romanı hariç tüm romanlarında mevcuttur. Halit Ziya aşağıdaki romanlardan hangisinde üçlü aşk kalıbını kullanmamıştır?
Doğru Cevap: A) Mai ve Siyah
Aşağıdakilerden hangisi Hüseyin Cahit için söylenemez?
Doğru Cevap: A) Fenerci ve Ayna adlı hikayelerinde yasak aşkı anlatır.
Cenap Şehabettin, Avrupa’dan değişik bir tabiat görüşüyle dönmüş ve bunu şiirlerine yansıtmıştır. O, çoğu şiirinde tabiatı güzel bir tablo olarak ele alır. Bunun yanı sıra, kendi duyguları ile tabiat arasında bir münasebet arar. Onda tabiat, ölü bir manzara değil, ruhu ve duyguları olan bir canlı gibidir. Bu tür tabiat şiirlerinde akşam ve gece manzaraları dikkati çeker.Aşağıdakilerden hangisi şairin bu tür şiirleri kapsamında örnek teşkil eder?
Doğru Cevap: D) Terâne-i Mehtâb
Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedidecilerin hikayelerine taşıdıkları özelliklerden biri değildir ?
Doğru Cevap: A) Romantizm ağır basar.
Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedide topluluğunun sanat ve edebiyat anlayışının ortak özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: D) Aruzu hiç tercih etmemeleri
Aşağıda verilen edebî akım-yazar eşleşmelerinden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Şemsettin Sami- Romantizm
Meclis-i Mebûsân(Millet Meclisi) ne zaman açılmıştır?
Doğru Cevap: C) 19 Mart 1877
I. Saadet II. İmdâdü’l-midâd III. Teâvün-ı Aklâm IV. Risalei Hafî 1884’ten sonra Türk edebiyatı, Muallim Naci ve Recaizade Mahmut Ekrem ekseninde, yeni ve eski edebiyat taraftarları olmak üzere iki gruba ayrılır. Eski edebiyatın temsilcilerinden olan Muallim Naci'nin, Tercüman-ı Hakîkat adlı gazetede yazmaya başlamasıyla, kısa zamanda etrafında bir halka oluşmuş, gazetenin edebiyat kısmı eski tarzdaki nazirelerle dolmuştur. Bu eski tarz şiirlerden dolayı Tercüman-ı Hakikat’ ten uzaklaştırılan Muallim Naci yanlıları, farklı gazete ve dergilerde toplanmaya başlamıştır. Buna göre, yukarıdakilerden hangisi/hangileri Muallim Naci yanlılarının toplandığı gazete ve dergilerdendir?
Doğru Cevap: C) I, II ve III
II. Abdülhamit Dönemi başlarındaki edebi hareketlilik, konuyla ilgili kaynaklarda aşağıdaki isimlerden hangisiyle anılmaktaydı?
Doğru Cevap: D) Tanzimat'ın İkinci Devresi