logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - II. Abdülhamit Dönemi Türk Edebiyatı

Soru 1:

Ahmet Mithat Efendi gibi roman yoluyla topluma faydalı olmak için yazan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki kurgusal karakterlerden hangisi ''Aşk-ı Memnu'' romanında geçmemektedir?

Soru 3:

Gencine-yi Edeb şiiri aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4:

Cenab Şahabettin'in "Temaşa-yı Hazan "adlı şiirinin zihniyetini aşağıdakilerden hangisi oluşturur?

Soru 5:

"Manzume ve mensurelerden oluşan ve 1887'de yayımlandığı devirde büyük gürültüler koparan  eser  kime aittir?

Soru 6:

Şık romanı onun Ahmet Mithat Efendi ile tanışmasına vesiledir. Böylece Tercüman-ı Hakikat yazarlarından biri olmuştur. 1894 yılında, Tercüman-ı Hakikat’ten ayrılarak İkdam gazetesinde yazmaya başlar. İkdam gazetesinin sahibi ise Ahmet Cevdet’tir. Bu gazetede yayımlanan ilk romanı İffet, o senelerin modası olan bir üslupla kaleme alınmıştır. Yukarıda hakkında bilgi verilen yazarımız aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Hangisi Parnas okulundan çıkmış şairlerden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın İkdam gazetesinde çıkan ilk romanıdır?

Soru 9:

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları düşünüldüğünde bu romanların hangi Batı edebiyat akımlarının etkisiyle kaleme alındığı söylenebilir?

Soru 10:

İstanbul’u her yönüyle anlattığı için ‘’şehir tarihçisi’’ diye de adlandırılan sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"Servet-i Fünûn topluluğu kurulmadan önce Halit Ziya’nın 1886-1887 yılları arasında Hizmet gazetesinde mensur fliirleri yayımlanır. Bu mensur fliirler önce hoş karşılanmaz ve eleştirilir. Recaizade Mahmut Ekrem’in onun mensur şiirleri hakkında olumlu görüşler içeren bir yazısının yayımlanması üzerine eleştiriler kesilir. Halit Ziya, daha sonra bu yazılarını 1891’de Mensûr şiirler adıyla kitaplaştırır. Annesinin ölümü üzerine yazdıklarını da aynı yıl kitap hâlinde ............. adıyla yayımlar." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 12:

Ahmet Rasim, kullandığı dil itibariyle Milli Edebiyat’ın dilini hazırlayan kalemlerdendir. Türk edebiyatına katkısı, sadece dil seviyesinde olmayıp aynı zamanda, yerli hayatı konu edinmesi ile de gündelik hayatın tarihi diyebileceğimiz metinleri ile Milli edebiyatın yerlilik konusundaki hassasiyetine de katkıda bulunmuştur. Yazar Tanzimat’ın sosyal faydacı anlayışına bağlı kalır. Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Rasim ile ilgili söylenebileceklere en uygundur?

Soru 13:

Edebiyat-ı Cedide döneminde şiirde yeniliği Tevfik Fikret yanında özellikle hangi şairin eserlerinde aramak yerinde olur?

Soru 14:

Hüseyin Cahit, sanat hayatı boyunca birbirinden tamamen farklı ve zıt anlayışlarda iki roman yazmıştır. Bunlardan biri Ahmet Mithat efendi etkisinde diğeri Edebiyat-ı Cedide etkisi altında yazılmıştır. Hüseyin Cahit Yalçın'a ait bu iki roman aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Rasim'in eserlerinden biri değildir?

Soru 16:

Kalıtım (ırsiyet) konusu aşağıdaki roman türlerinden hangisinin belirleyici özelliğidir?

Soru 17:

Tevfik Fikret Mehmet Rauf Hüseyin Cahit Faik Ali Halit Ziya Uşaklıgil Yukarıdaki yazarlardan hangileri Edebiyat-ı Cedide romanlarını temsil edenler kapsamında yer almaktadır?

Soru 18:

Le Spleen de Paris (Paris Sıkıntısı) kim tarafından yazılmıştır?

Soru 19:

Mizah edebiyatımızın da kurucu isimlerinden biri olan ve "Boşboğaz" ile "Güllabi" adlı mizah gazeteleri de çıkaran yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Yirminci yüzyılda Türk Hikayeciliği'nin gelişmesinde önemli rolü olan Maupassant tarzı hikayenin edebiyatımıza girmesini sağlayan kişi kimdir?