logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - II. Abdülhamit Dönemi Türk Edebiyatı

Soru 1:

Modernleşme devri Türk edebiyatı tarihinin “ara nesil” (mutavassıtın) olarak bilinen dönemi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

Aşağıdaki sanatçılardan hangileri romanlarında mensur şiire benzer söyleyişler kullanmışlardır?

Soru 3:

İstanbul'un gizli kalmış köşelerindeki zengin ve renkli hayatı anlatan "Şehir Mektupları" aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedide döneminde tanınan şairlerden biri değildir?

Soru 5:

Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanan mensur şliirlerini daha sonra Buhran (1909) ve S iyah Kitap (1912)’ta toplayan edebiyatçı kimdir?

Soru 6:

"Bunu Şiirimde söylüyor belki Ben hakîkatten ihtirâz ederim; Âsümân füshat-ı kebûduyla, Deniz emvâc-ı pür-sürûduyla, Gece esrâr-ı bî-hudûduyla Beni terhîb eder; o füshattan Sıkılır sanki rûh-ı pür-hazerim," Yukarıda Tevfik Fikret'in Sahaif-i Hayatımdan adlı şiirinden bir bölüm verilmiştir. Yukarıda verilen alıntıya dayanılarak aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir?

Soru 7:

Tanzimat'la başlayan modern edebiyatın ilk kadın  şairi olan aynı zamanda evinin salonunu kadın, erkek, genç, yaşlı bütün edebiyatseverlere açan isim aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret'in "yoksul ve kimsesiz çocuklara merhamet duygusuyla yaklaşma" teması ile yazdığı şiirdir?

Soru 9:

"İkinci Abdülhamit’e karşı yürütülen muhalefet hareketlerine katılır. Ancak kısa bir süre sonra tutuklanarak Halep’e sürülür. Bu tarihten itibaren yazarın hayatı değişik sebeplerle yurt dışında geçer. Onun yeniden yurda dönüşü, 1912 yılındaki iktidar değişikliğinden sonradır." yukarıda bahsi geçen edebiyatçımız kimdir?

Soru 10:

İzmir'in ilk Türk avukatı olan Aheng-i Şebab adlı eseri yazan şair aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Romanlarında halkın anlayacağı bir dil kullanması Tanzimat sonrası Türkçesindeki değişimi eserlerinde de yansıtması Roman sanatının, batıdan gelmiş bir tür olarak farklı bir dil gerektirdiğini düşünmesi Yukarıdaki koşullar dikkate alındığında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserleriyle ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?

Soru 12:

Organik şiir, Türk edebiyatında esas olarak hangi dönemde tanınmıştır?

Soru 13:

Âh, o dallardaki fütûr-ı derûn, Onların tavr-ı serzeniş-kârı Onların mâderâne ekdârı!... C. Şahabettin yukarıdaki mısraları aşağıdaki hangi şiir anlayışıyla kaleme almıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi şiir çözümlenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedide topluluğu mensuplarının yazdığı mensur şiirlerin konularından biri değildir?

Soru 16:

Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanması beş yıl süren mensur şiirlerini 1901’de Siyah İnciler adıyla bir kitapta toplayan edebiyatçı kimdir?

Soru 17:

Tevfik Fikret'in Sahaif-i Hayatımdan ve Haluk'un Bayramı adlı şiirlerini birlikte ele aldığımızda aşağıdakilerden hangisi doğru olacaktır.

Soru 18:

Batı edebiyatından yapılan şiir çevirilerinin düzyazı biçiminde oluşunun ‘’kötü bir çığır’’ olarak mensur şiire yol açtığını belirten edebiyat araştırmacısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın aşağıda verilen romanlarından hangisi, onun Ahmet Mithat Efendi’yle tanışmasında önemli rol oynamıştır?

Soru 20:

Kabristan, Tabut gibi şiirleri işlemesi Ölen bir kişinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmesi Ölümün insanda uyandırdığı duygu ve düşünceleri daha derinlemesine tasvir etmesi Yukarıdaki koşullar dikkate alındığında Ali Ekrem’in şiirleri ile ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?