logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - II. Abdülhamit Dönemi Türk Edebiyatı

Soru 1:

Tevfik Fikret ilk şiirlerini aşağıdakilerden hangisinde yayımlamıştır?

Soru 2:

Mehmet Akif Ersoy hangi manzum eserinde Tevfik Fikret’in “Sancak-ı Şerif Huzurunda” ve “Tarih-i Kadim”e şiirlerine sert eleştirilerde bulunmuştur?

Soru 3:

Tevfik Fikret, “Doksanbeşe Doğru” şiirini hangi olay üzerine yazmıştır?

Soru 4:

Osmanlı Devleti'nin Londra Protokolü'nü reddetmesinin nedeni aşağıdakilerden hangsidir?

Soru 5:

Mehmet Rauf’un ilk hikayesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Servet-i Fünûn edebiyatının oluşmasına büyük katkı sağlayan, yenilik yanlısı, edebiyatçıların "üstad" olarak olarak nitelendirdiği "Araba Sevdası" adlı romanının yazarı olan edebiyatçımız aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Türk edebiyatında küçük hikâye, kimin hikâyelerle gerçek kimliğine kavuşmuştur?

Soru 8:

Halit Ziya’nın hangi romanı adeta aile sorunlarını ortaya koymak için yazılmış gibidir?

Soru 9:

Edebiyat-ı Cedîdecileri dekadanlıkla suçlayan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Türk edebiyatında kısa hikayeyi, yazdığı hikayelerle gerçek kimliğine kavuşturan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret’in şiirde etkilendiği kişilerden birisidir?

Soru 12:

Genç Kalemler dergisinde Edebiyat-ı Cedidecileri batıyı taklit etmekle eleştiren yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Edebiyat tarihlerinde “Edebiyat-ı Cedîde” (veya bazı kaynaklarda Servet-i Fünûn ) adıyla bilinen hareket, aşağıdaki hangi ismin Servet-i Fünûn dergisinin başına geçmesiyle başlamıştır?

Soru 14:

Tevfik Fikret ilk şiirlerini, 1884’ te Muallim Naci halkasının toplandığı Tercüman-ı Hakikat ’te yayımlamış ve Nazmî takma adını kullanmıştır. Şairliğinin ilk döneminde Muallim Naci halkasında yer alan genç şair, özellikle Naci ile Recaizade Mahmut Ekrem arasında cereyan eden edebî tartışmalardan sonra, Naci etkisinden kurtularak Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hâmit’in şiir anlayışına yakın durur. Şair, 1891-1895 yılları arasında, Divan şiiri edasından sıyrılmış, yeni bir söyleyiş, dil ve biçim aramaya başlamıştır. Şiirlerinde esas itibariyle iyimser bir ruh hali hakimdir. Batı edebiyatıyla; özellikle Fransız şiiriyle yakından ilgilenmeye başlamıştır.Aşağıdaki şiirlerden hangisi Tevfik Fikret’in “Muallim Naci Halkasından Kopup Yeni Şiire Doğru” geçiş dönemine örnek teşkil etmektedir?

Soru 15:

Cenap Şehabettin'in 1896'da Mektep'te yayımlanan hangi şiiri edebiyatımızda "Dekadanlar" adıyla bilinen tartışmaya yol açmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Tevfik Fikret’in aşk temasını işlediği şiirlerinden biridir?

Soru 17:

Sancak-ı Şerif Huzurunda Nazire-i Gazel-i Muallim Şermin Tarih-i Kadim Bir Dağdan İnerken Yukarıdaki şiirlerden hangileri Tevfik Fikret’in eserleri arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Edebiyat-ı Cedide romanında ortak temalardandır ve Fransız romantiklerinin sıkça işledikleri temalardan birisidir. Yaşadıkları hayattan ve ortamdan şikâyetçi olan romantikler, hayalî mekânlara, tabiata ve tarihe sığınma ihtiyacı duyarlar. Bu bilgilere göre Edebiyat-ı Cedide romancılarının kullandığı tema ile ilgili aşağıdakilerden hangisi en uygundur?

Soru 19:

Mehmet Rauf'un Vatan Sevgisi temasını ön plana çıkardığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Hüseyin Cahit, 16 Ekim 1901 yılında Servet-i Fünun dergisinde yayınladığı “Edebiyat ve Hukuk” başlıklı makaleyi hangi dilden çevirmiştir?