logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XVI. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

Lamii Çelebi kaç yılında doğmuştur?

Soru 2:

Aşağıdaki dizelerden hangisi Ruhî’ye aittir?

Soru 3:

Mesnevi nazım şekliyle kaleme alınan türlerden biri de sakinamelerdir.  Örnekleri XVI. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan sakinameler, eğlence meclisine ait terminoloji ile yazılırlar. Anadolu sahasında türün ilk örneği, aşağıda belirtilen şairlerden hangisi tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi XVI. yüzyıla kadar Azeri sahasındaki tasavvuf edebiyatının gelişiminde etkili olan şairlerden değildir?

Soru 5:

"Kıldı mâh-ı rûze hurşîdimni gün günden za‘îf" Fuzuli'nin hangi dilden unsurlar içeren mısralarındandır?

Soru 6:

"Yahya Bey, ..... mesnevilerinin genel çerçevesine uymakla birlikte eserine kendi edasını yansıtabilmiştir. Daha önce yazılmış olan ..... eserlerini okuyan şair, bu eserlerden çok etkilenir ve içinde olayın geçtiği mekânı görme arzusu uyanır. Bu sebeple Mısır’a gider. Orada gördüğü güzellikler karşısında büyülenir ve bu hayranlık duygusunun etkisiyle ..... adlı eserini yazar." Yukarıda anlatılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Gelibolulu Mustafa Âlî’nin tarih ve biyografi alanında vermiş olduğu eserlerden biridir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yerli ve realist mesneviler arasında yer almaz ?

Soru 9:

XVI. yy. nesirlerinden biri olan Hace-i Cihan kimin eseridir?

Soru 10:

16. yüzyıl Türk şiiri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 11:

Aşağıdakilerdn hangisi Gelibolulu Ali'nin eserlerinden biri değildir ?

Soru 12:

Nesrin açıklıktan yana oluşu, bilgi verme, tecrübe aktarma, yol gösterme, teklif etme, telkinde bulunma gibi özelliklerinde uzaklaşıp sanat gösterme aracına dönüşmesi hangi yüzyılda gerçekleşmiştir?

Soru 13:

Türkçe bir genel tarih eseri olan Künhü’l-Ahbar’ın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Varidatü’l-Enîka ve Layihatü’l-Hakîka adlı Divan'ların sahibi olan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

"Gencine-i Raz, Şah u Geda, Usulname yahut Kitab-ı Usül, Yusuf u Züleyha, Gülşen-i Envar" Yukarıdaki mesneviler hangi aşağıdakilerden hangi şaire aittir?

Soru 16:

İnsanın, aşk uğruna maddi varlığından vazgeçmesinin, tasavvuf şiirinde ise Tanrı’nın varlığında yokluğa erişmenin simgesi olan mum ile kelebek hikâyesi kitap düzeyinde ilk defa Fars şiirinde Ehli-i Şirazi tarafından işlenmiştir. Osmanlı şairlerinden Zatî, Lamiî Çelebi ve Muidî ...... yazmışlardır. Zatî’nin eseri diğerlerinden daha fazla ilgi görmüştür. Zatî’nin 3937 beyitli ..... mesnevisi, aynı adı taşıyan diğer mesnevilerden son derece farklıdır. Yukarıda bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Üç dilde yazdığı divanları, mesnevileri ve mensur eserleri ile Türkçe’nin sadece bu yüzyılda değil bütün dönemler içinde en büyük şairlerinden biridir. Yaşadığı coğrafya, Türk kültür ve sanatının Herat, Tebriz, İstanbul hattındaki gelişim çizgisinin ortasında yer aldığı için dili itibariyle her iki tarafa da anlaşılabilir gelen şair, büyük ustalığı yanında bu özelliği sayesinde de Türkçenin en çok okunan isimlerinden biri olmuştur. Yukarıda özellikleri verilen şair aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Osmanlı nesirlerinde görülen "sehv" kelimesi hangi anlamı ifade etmektedir?

Soru 19:

Hangisi mensur türlerinden biyografinin bir özelliği değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi XVI. yüzyıl tarih yazarları arasında yer almaktadır?