I. Konusunu Arap edebiyatından alan ve mesnevi halinde ilk olarak İran edebiyatında işlenen bir hikâyedir. II. Gazneliler devrinde Ayyukî adlı bir şair tarafından kaleme alınmıştır. İran edebiyatının diğer mesnevi konuları gibi yaygınlık kazanmamış ve Fars edebiyatında sürekli Ayyukî ile hatırlanmıştır. III. Türk edebiyatında ilk defa XIV. yüzyılda Yusuf-ı Meddah tarafından mesnevi türünde işlendiği halde yaygınlaşmamıştır. Yukarıda verilen bilgi aşağıdaki eserlerden hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Varka ve Gülşah
Divan edebiyatının çok sayıda gazel yazan şairlerinden olmasının yanı sıra asıl şöhretini terkib-bendiyle yapmıştır. Edebiyat tarihinde haklı olarak iyi bir yer edinmesini sağlayan bu terkib-bentte; insanın yapısı, sosyal hayatın insan üzerindeki etkisi, sosyal dengesizlikler; toplumda çıkarcı ve şahsiyetsiz kişilerin durumu, adaletsizlik gibi konular işlenmiştir. Bu şair aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Ruhi
XVI. yüzyılın en dikkat çekici mesnevi şairi olan ve mesnevi geleneği içinde özgün ve yerli konuları işleyerek üne kavuşan şair aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Taşlıcalı Yahya
Fuzuli "Geldi burc-ı evliyâya pâdişâh-ı nâmdâr" diye kime seslenmiştir?
Doğru Cevap: B) Kanuni Sultan Süleyman
Aşağıdakilerden hangisi Şah İsmail’in eserlerinden biridir?
Doğru Cevap: E) Dehname
Aşk mesnevilerinde ne tür olağanüstü masalsı unsurlar görülür?
Doğru Cevap: C) Aşk mesnevilerinde zaman ve mekânın takdimi masalsı özellikler gösterir.
Mesneviler şimdiye kadar farklı biçimlerde sınıflandırılmıştır. Mevcut çalışmalardan yararlanarak XVI. yüzyıl mesnevilerini içeriklerine göre dört başlık altında toplayabiliriz. Aşağıdakilerden hangisi bu başlıklardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) İran Kaynaklı Mesneviler
Tevarih-i Âl-i Osman ve Âsafname adlı eserleri kaleme alan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Lütfi Paşa
Lamiî Çelebi 1509'da kaleme aldığı ve karşılığında 30 akçelik maaş ve yevmiye bağlandığı eseri Hüsn ü Dil mesnevisini kime takdim etmiştir?
Doğru Cevap: B) Yavuz Sultan Selim
Hicr öltürdi mini anglasam irdi munça Dostlar yârdın ayrılmas idim ölgünçe Yukarıda Babür'ün kaleme aldığı gazelin diliçi çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Ayrılık beni öldürdü, böyle olacağını anlasaydım dostlar, ölene kadar yardan ayrılmazdım.
"Eserlerini II. Bayezit adına tertip etmiştir. Anadolu ve Rumeli’de sancak beyliği görevlerinde bulunduktan sonra Edirne’de öldüğü bilinen şairin divanının yanı sıra İskendername, Leyla vü Mecnun, Hüsrev ü Şirin, Rıdvaniyye ve Mahzenü’l -Esrar ’dan oluşan hamsesi vardır." Yukarıda anlatılan şair aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Ahmed-i Rıdvan
Bağdatlı Ruhi kaç yılında doğmuştur?
Doğru Cevap: A) 1535
Eserlerini II. Bayezit adına tertip eden XVI. yüzyıl hamse şairi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Ahmed-i Rıdvan
Ahmed-i Rıdvan’ın ....' i 6308 beyitlik oldukça hacimli bir mesnevidir. Şair, eserini yazarken hem Nizamî’nin hem de Şeyhî’nin eserinden yararlanmıştır. Kimi olayları verirken Nizamî’ye kimilerinde ise Şeyhî’ye uymuştur. Şeyhî’nin planını, bir iki nokta dışında aynen uygulamıştır. Hatta mesnevi içindeki gazellerden çoğu ve terci-bent Şeyhî’ye naziredir. Sözü edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Hüsrev ü Şirin
Gûy u Çevgân adlı mesneviyi de hem aşk hem de tasavvuf konulu mesneviler arasında saymak mükündür. Mesnevi, gûy ile çevgân arasındaki ilişkiye dayanır. Gûy, sevgiliyi sembolize ederken, çevgân ise onun tarafından eziyet edilip kovulan ama her seferinde tekrar sevgilisine dönen âşığı karşılar. Bu eser aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: A) Lamiî Çelebi
Aşağıdakilerden hangisi düğünleri konu edinen eserlerin genel adıdır?
Doğru Cevap: D) Surname
Lamii'nin mesnevi şekliyle Kerbela faciasını anlattığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Maktel-i İmam Hüseyn
3 Nitekim şeyh-i pâk u kutb-ı zamân Ayagına akar su gibi cihân 4 Halk-ı âlem duâsına muhtâc Kubbeden var başında bir ulı tâc Verilen dizeler hangi eserden alınmıştır?
Doğru Cevap: E) Şah u Geda
"Bilgi vermeyi hedef alan ama bu işlemi bir üslup endişesi ve edebî incelikle yapmayı hedefleyen eserlerde kullanılır. Bu tarz eserlerde benzetmeler, alıntılar, mecaz, istiare ve seci gibi sanatlar yer alır. Bunlar, dili ve üslubu ağırlaştırmaktadır." Yukarıda anlatılan üslup aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) İlmi Üslup
Aşağıdakilerden hangisi Bursalı Lamiî’nin mesnevileri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: A) Leyla ve Mecnun