logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Masalları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bağlam merkezli kuram üzerinde çalışan halk bilimcilerinin  başka bilim dallarından alıp, halk bilimi içinde yeniden yorumladıkları ve performans teori ile ilgili düşüncelerini bu görüşler etrafında şekillendirdikleri kavramlar arasında sayılamaz ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Bağlam Merkezli Kuramlara yönelik bir eleştiridir?

Soru 3:

Kültürün maddi temelini, yani emek ürünlerini, İnsanların toplumsal bağlanmalarını, yani standartlaşmış davranış biçimlerini Sembolik eylemleri, yani bir bireyin, refleksleri harekete geçirme yoluyla diğeri üzerinde yaptığı etkileri Yukarıda verilen ifadeler işlevsel kuramla ilgilenen hangi araştırmacının görüşüdür?

Soru 4:

Milliyet Gazetesi ve Türk Ticaret Bankasının çıkardığı iki plak kim tarafından hazırlanmıştır?

Soru 5:

Küreselleşme aşağıdakilerden hangisinin gelişimini daha çok etkilemiştir?

Soru 6:

Masalın yaratılmasında, biçimlenmesinde, yayılmasında ve değişmesinde ma­sal anlatıcısının önemini vurgulayan halk bilimci kimdir?

Soru 7:

Masal anlatmayı bir meslek ola­rak icra etmeyen daha amatör olan ve bildikleri, duydukları masalları hiç değiştirmeden anlatan kişiler hangi tür masal anlatıcılarıdır?

Soru 8:

I. Kaarle Krohn, “Halk Bilimi Yöntemi” II. Axel Olrik, “Halk Anlatmalarının Epik Yasaları” III. Franz Felix Adalbert Albert Kuhn, “Mitlerin Gelişme Evreleri” Yukarıda verilenlerin hangisi veya hangileri Tarihî-Coğrafi Fin Kuramı'nın temel eserleri arasındadır?

Soru 9:

I-Masalını hiç değiştirmeden aktarır II- Masal anlatıcılığını meslek olarak icra etmez III- Bildiği masal sayısı fazla değildir Yukarıda bahsedilen özellikler hangi tip masal anlatıcısına aittir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Jung’un bahsettiği arvetip tiplerden değildir?

Soru 11:

Masalların açıklamasında ortaya atılan kuramlarda, mitlerin köklerine inme ve masallarda süreklilik anlayışı öne çıkmaktadır. Bu durum aşağıda verilenlerden hangisiyle yakın ilişkilidir?

Soru 12:

Tarihî Coğrafi Fin Kuramı'nın metnin, doğal varlıklar gibi kendine özgü bir yapısallığının esas olduğunu savunup metin dışı unsurları göz ardı etmesi nedeniyle eleştirilen epik yasalardan değildir ?

Soru 13:

I. Sigmund Freud II. Wilhelm Wundt III. Vladimir Propp IV. Carl G. Jung Yukarıda verilenlerden hangileri psikanaliz kuramının temsilcilerindendir?

Soru 14:

Thedor Benfey hangi yıl Panchatantra’yı Almancaya çevirmiş ve ona kapsamlı bir önsöz yazmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi modern masal anlatma tekniklerinin kurallarından biri değildir?

Soru 16:

Bir taraftan unutulmaya yüz tutmuş kimi sözlü ürünlerin yeniden hatırlanması sürecini kolaylaştırırken diğer taraftan da popüler olan kimi folklor ürünlerinin hızlı bir biçimde tüketilen birer nesneye dönüşümüne sebep olan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aynı masal metninin, ikinci dünya savaşında kahramanlık, soğuk savaş döneminde kandırma gibi fonksiyonları içermesi aşağıdakilerden hangisine bir örnek oluşturmaktadır?

Soru 18:

“Hayat hikâyesi yöntemi” ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 19:

Tarihsel boyut Mitolojik boyut Bireysel boyut Sosyal boyut Söz boyutu Metinsel boyut Dan Ben-Amos göre bir masal incelenirken yukarıdakilerden hangisi/hangileri ile bir arada değerlendirilmesi gerekir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, Mitlerin Meteorolojik Gelişimi Teorisinin birçok mitin temelinde yer aldığını savunduğu olgulardan biri değildir ?