logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Masalları

Soru 1:

Tarihî Coğrafi Fin Kuramının temel yaklaşımı düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

1966 yılında Milliyet Gazetesi tarafından çıkarılan masal plaklarında aşağıdaki masallardan hangisi yer almamıştır?

Soru 3:

Geleneksel masal anlatıcıları masallarını sonlandırırken ‘‘gökten üç elma düştü’’ ‘‘biri bana, biri bu masalı anlatana, biri de size’’ ifadelerini kullanırlar. Bununla amaçlanan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Somut olmayan kültürel mirası sözleşmesi temel amaçları arasında değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi somut olmayan kültürel mirasın en önemli alanlarından olan ve dil yoluyla aktarılan sözlü¨ kültür ürünlerinden biri olarak kabul edilemez?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sinemaya uyarlanan Türk masallarındandır?

Soru 7:

Tarihi – coğrafi fin kuramının temel eserlerinden değildir?

Soru 8:

‘‘Hikâye Anlatıcısı: Nikolay Leskov’un Eserleri Üzerine Düşünceler’’ adlı makale kime aittir?

Soru 9:

Kim, masalcının pek çok masalı hafızasında tutabilmesi gerektiğini ve repertuarının kişisel bölümlerini uzun süre hafızasından anlatabilmesi gerektiğini söyler?

Soru 10:

Kim, masalın herkes tarafından anlatılmayacağını, tüm masalları bilmenin ayrı bir şey iyi bir masal anlatıcısı olmanın ayrı bir şey olduğunu söyler?

Soru 11:

Aşağıdaki kuramlardan hangisi metnini doğal çevresinden, metni icra eden kişiden ve onu dinleyenlerden ayırmayarak bütünsel bir ilişkiler ağı olarak değerlendirir?

Soru 12:

Amosa göre masal incelenirken üç yapıdan bahsedilmektedir, bu yapılardan hangisi toplum içinde büyüyen kişinin halk bilgisini kullanırken değişen kimliği temsil eden hangi boyutu kapsamaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Jung’un bahsettiği dört arketipten biri değildir ?

Soru 14:

Kim internetin eğitim düzeylerinden ya da coğrafi mesafelerin yarattığı zorluklardan ötürü geleneksel müze, kütüphane ve arşiv kaynaklarına ulaşamayan kesimlere alternatif bir erişim yolu sunarak kültürel mirasın daha küresel bir anlamda yaşatılmasına yardımcı olabildiğini söylemektedir?

Soru 15:

Ur-form, Motif, Oikotypes. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Tarihi-Coğrafi Fin Kuramının temel kavramları arasında yer almaktadır?

Soru 16:

En önce sözlü kültürde var olmuş, sonrasında yazılı kültüre aktarılmış, ardından radyoda kendine yer bulmuş ve nihayetinde sinema filmi olarak karşımıza çıkmış olan hangi masalların yolcuğu bir türün sözlü kültürden kültür endüstrisine yaptığı yolculuğa örnektir?

Soru 17:

Hangisi yapısalcı kuramı masallar üzerinde uygulayarak kendine has bir yöntem geliştiren halk bilimcidir?

Soru 18:

Ali Teyzesinin anlattığı masallarda kişilerin değişmesine karşın sahtekarlık ya da kahramanlık gibi ögeler açısından ortaklık bulunduğunu fark etmiştir. Bu durumda Ali Aşağıda verilen kuram ve anahtar ifadelerden hangisini keşfetmiştir

Soru 19:

Türkiye’de masallara cinsiyet bağlamında yaklaşan araştırmacılardan hangisi “Mekânında Kadın Olmak” adlı eserinde masalların toplumsal cinsiyete bağlı kodlarını çözümlemiştir?

Soru 20:

Kırmızı Başlıklı Kız masalında, toplumsal olarak bekaretin ve kadının kabul edilebilir cinselliğin dışına çıkması durumunda cezalandırılacağı yaklaşımının olduğunu savunan kuramcı Aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?