logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Masalları

Soru 1:

Öcal Oğuz, “metni anlayabilmek için metni doğal ortamında izlemek gerekir” şeklindeki yaklaşımının icra ortamında yaratılan halk bilimi metinleri için ne derece uygulanabilir olduğunun sorgulanması gerektiğini belirterek hangi kurama eleştiri getirmiştir?

Soru 2:

Ödünçleme, göç ve gezgin nesneler teorilerinin kurucusu kimdir?

Soru 3:

Pamuk prensesin Anadolu versiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi somut olmayan eserler kapsamında değerlendirilemez?

Soru 5:

Muhsine Helimoğlu Yavuz, aşağıda verilen hangi kuramı masallar üzerinde uygulayarak masalların eğitimsel işlevlerine odaklanmış ve tıpkı motif indeks benzeri bir mesaj indeksi sıralaması oluşturmuştur?

Soru 6:

Uygulamalı halk biliminin Almanya ve ardından tüm Avrupa’da ortaya çıkışından sonra en derin tartışmaların yaşandığı yer Amerika olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu tartışmaların merkezinde yer alan isimlerden biridir?

Soru 7:

Bir model olarak masal anlatma taktiğinde 3. aşama hangisidir?

Soru 8:

Uygulamalı Halk Bilim aşağıdakilerden hangisini amaçlamaz?

Soru 9:

Bir ulusun masallarının çıkış halleri ile mevcut  şekillerinin karşılaştırılabileceği fikri aşağıdaki kuramlardan hangisinde ele alınmıştır?

Soru 10:

Tarih Öncesi Görüş/Mitoloji Okulu Tarihî Görüş/Hindoloji Okulu Tarih sonrası Görüş/Arkeoloji Okulu Etnografik Görüş/Antropoloji Okulu Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri masal incelemelerinde karşımıza çıkan dönemlerdendir?

Soru 11:

Garanti Bankası ile birlikte hazırlanan ikinci seri masal plaklarında aşağıdaki masallardan hangisi yer almamıştır?

Soru 12:

Hangisi mitolojik dönem kuramcısıdır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi her gösterimi bir performans ve gösterim olarak değerlendiren ve anlatıcı ve içinde bulunduğu ortamı çok boyutlu bir biçimde ele alan kuramdır?

Soru 14:

1960’lı yıllarda radyo programlarının ilk örneklerinden biri “masalcı teyze” olarak da tanınan Günseli Güleç’in TRT radyosunda masal anlattığı programın adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Kitap, Ticaret, Kavimler. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri aracılığıyla göç kültürleri birbirine yakınlaştırmış ve diyalog ortamı yaratmıştır?

Soru 16:

Milliyet Gazetesi ve Türk Ticaret Bankası tarafından hazırlanan ilk masal plağı hangi tarihte çıkarılmıştır?

Soru 17:

C. Von Sydow'un Fin okulunun temel kavramını eleştirerek onun yerine 1927'de ilk kez ortaya sürdüğü kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Masalcı geleneksel masaldaki ana yapıyı çıkarttıktan sonra masala kendi dünya görüşünü¨, bağlamsal gereklilikleri, özgünlüklerini eklemelidir. Masaldaki bazı unsurların masalcının muhayyilesinde değişebildiği ve bu ilavelerin ise masalın yapısında bir değişikliğe neden olmadığı söylenebilir. Yukarıdaki satırlarda hangi modern masal anlatma tekniği aşamasından bahsedilmektedir?

Soru 19:

Tarihi Coğrafi Fin Kuramı, eserleri ve yazarları ile ilgili hangi eşleştirme doğrudur?

Soru 20:

Tarihi Coğrafi Fin Kuramı'nın kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?