logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Halk Masalları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi masalların şekil özellikleri arasında yer almaz ?

Soru 2:

‘Çeşitli formel unsurlar’ başlığı altında masal anlatıcısının masalın muhtelif yerlerine sayı bildiren formelleri eklemek suretiyle ifadeye kuvvet kazandırma isteğini söyleyen  araştırmacı kimdir?

Soru 3:

Bascom mit, masal ve efsane için nesir teriminin kullanabileceğini öne sürmektedir. Nesir teriminin de yeterince açıklayıcı olmadığı durumlarda Bascom aşağıdakilerden hangisinin kullanılabileceğini savunmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi masalların özelliklerine ilişkin bir doğru ifadedir?

Soru 5:

Masal Türk dünyasında çok yaygın bir türdür, aşağıdakilerden hangisi masal adlandırılmalarından değildir?

Soru 6:

Şehrazad’ın hükümdar kocasına anlattığı hikâyelerden oluşan ve Orta çağda kaleme alınmış Orta Doğu kökenli edebi eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Dilek Türkyılmaz’ın Masal Bilmece İlişkisi aktaran eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bascom; mit, masal ve efsaneyi kastederek her üç türe birden tek bir ad verilebileceğini söyler. Bascom bu üç tür için ortak bir terim olarak aşağıdakilerden hangisini önerir?

Soru 9:

Masalların içerik özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Masallarda üçlü form nedir?

Soru 11:

Hangi araştırmacı mit, masal, efsaneyi kastederek her üç türe birden nesir anlatı ifadesini önemser?

Soru 12:

“Bilinmeyen bir yerde, bilinmeyen şahıslara ve varlıklara ait hadiselerin macerası, hikâyesi… İşte, böyle bir zaman içinde, köklü geleneğe bağlı, kolektif karakter taşıyan, “hayali-gerçek”, “mücerret-müşahhas”, “maddi manevi” bir takım konu, macera, vak’a, problem, motif ve unsurlar, nesir dili ile vakit geçirmek, insanları eğlendirirken terbiye etmek düşüncesiyle, hususi bir üslupla anlatılır ve yazılırlar. Umumiyetle kadınlar tarafından anlatılan ve sonradan bir kısmı meraklılarca yazıya geçirilen bu mahsullerin kahramanlarının yaşadıkları veya bulundukları ülkeleri tayin ve tesbit etmek imkânı yoktur” Bu tanım kime aittir?

Soru 13:

Motiflerle ilgili en geniş ve en önemli çalışma ve ilk baskısını yapan araştırmacı kimdir?

Soru 14:

Hindistan kaynaklı masalların batıya göç edilişi tarzında değildir?

Soru 15:

Masallarla ilgili olarak söylenen hangi ifade yanlıştır?

Soru 16:

Konularını mitolojiden alan masal ve fabllar Konuları tamamen olağanüstü olan masallar Biyoloji ile ilgili masal ve fabllar Eğitim amaçlı fabllar Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Propp’un aktardığına göre Wundt’un ayırdığı masal kategorilerindendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Bascom'un 'Nesir Anlatılarının Temel Özellikleri' tablosunda, mit ve efsane arasındaki benzerliklerden değildir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Antropoloji okulunun temsilcileri arasında yer almaktadır?

Soru 19:

‘Çeşitli formel unsurlar’ başlığı altında masal anlatıcısının masalın muhtelif yerlerine sayı bildiren formelleri eklemek  suretiyle ifadeye kuvvet kazandırma isteğini söyleyen  araştırmacı kimdir?

Soru 20:

I. Değerlere , toplum kurumlarına destek verme II. Kültürün genç kuşaklara aktarılması III. Her yaştaki insanların sözlü olarak iletişim kurması IV. Toplumsal ve kişisel baskı içerikli olması Yukarıda verilenlerin hangileri masalların işlevleri arasındadır?