logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Masalları

Soru 1:

‘‘Hikâye Anlatıcısı: Nikolay Leskov’un Eserleri Üzerine Düşünceler’’ adlı makalesinde hikâye anlatıcısının beslendiği kaynağın ağızdan ağıza aktarılan dene­yim olduğunu vurgulayan yazar kimdir?

Soru 2:

Günümüzde masal anlatıcıları ve anlatıcılığı ile olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

1960’lı yıllarda sinemada ve plak sektöründe masala yönelen dikkat aynı şekilde radyo programlarında da başlamıştır. Bunun ilk örneklerinden biri “masalcı teyze” olarak da tanınan Günseli Güleç’in TRT radyosunda masal anlattığı program aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangileri Honko’nun bağlam olgularından değildir?

Soru 5:

Kim “Masalın ana teması ile onu süsleyerek genişleten, uzatan, dolgunlaştıran nakışlar (motifler) ile her biri kendi dilini konuşarak, kendi oyunlarını göstererek masalı seslendiren, kımıldatan canlı varlıklar (kişiler) bir bütün hâlindedir” diyerek masal anlatıcısının masal üzerindeki etkisine dikkat çeker?

Soru 6:

I. Sözlü kültür alanı II. Gösteri Sanatları III. Toplumsal uygulamalar IV. Somut olmayan kültürel mirası korumak Somut olmayan kültürel mirası sözleşmesini nasıl belirlendiğini gösteren maddeler arasındadır ?

Soru 7:

Grimm Kardeşlerin Masallarını Takip Eden “Masal Yolu” İsimli Turizm Rotası hangi ülkede bulunmaktadır?

Soru 8:

Dorson’a göre Halk Bilimciler, avını marketten alan şehirli balıkçıya benzerler. Araştırmacı bu ifade ile aşağıdakilerden hangisini eleştirmektedir?

Soru 9:

I. Masalların hemen hemen bütünüyle sözlü olmasına rağmen, metinleri yazılı sabit metin gibi algılayarak tahlil sürecinde sözlü özellikleri, ses tonu, ruh hâli, karakter gibi masalları birbirinden farklı kılan her şeyi ortadan kaldırması II.  Masal çalışmalarının estetik ve üslupla ilgili özellikleri ve anlatıcının insan yönünün göz ardı edilerek istatistiksel soyutlamalara, özetlere, sembollere, tablolara ve haritalara indirgenmesi III. Masalı formüle indirgeyen bir yaklaşım olması Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Propp Yöntemi'ne getirilen eleştirilerdendir?

Soru 10:

Stith Thompson’un bugün kabul edilen beşli sınıflandırmasından değildir?

Soru 11:

İlk masal plağı kaç yılında çıkmıştır?

Soru 12:

Mehmet Çevik Halk Hikayesi ile aşağıdaki modern yapımlardan hangisi arasında bir ilişki olabileceğini savunmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, Pertev Naili Boratav’ın Wolfram Eberhard ile birlikte hazırladığı Türk masal tipini içeren katalogda sınıflandırdığı motiflerin ana başlıklarından biridir?

Soru 14:

Kuzey ve Güneye göç eden halkların güneş ve şafağı belirten terimleri parlayan gök varlıkları inanışlarının sembolleri olarak yanlarında götürdüklerini kim ileri sürmüştür?

Soru 15:

Bağlam merkezli kuramlarla masalların araştırılmasında aşağıdakilerden hangisine yönelme artmıştır?

Soru 16:

Türkiyede bir gence, akla gelen beş eser sorulduğunda, alınan yanıtlar yabancı kültürlerin yapıtlarının isimleri olabilmektedir. Bu durumu aşağıdaki kavramlardan hangisi açıklamaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, Avrupa folklor tarihinde Mitolojik Kuramı karşılaştırmalı dilbilim çalışmalarıyla geliştirmiş, bu ülküyle masal araştırmalarını sistemleştirmiş olan araştırmacılardandır?

Soru 18:

I- Folklorik unsurları donuk ve geçmişte kalan yönleriyle değil dinamik biçimleriyle incelemeyi tercih etmiştir. II- Anlatıcı, anlatılan ortam ve dinleyicilerin masalla ilişkisi göz önüne alınmaya başlanmıştır. III- Masal çalışmaları uzun süre metin merkezli yaklaşımları benimsemiş ancak daha sonra bağlamın önemi üzerinde durulmuştur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bağlam merkezli kuramlar için söylenebilir.

Soru 19:

Kim Masal Filmleri başlıklı yazısında Türk sinemasındaki masal uyarlamalarının ilk önce çocuklara yönelik çekildiğini belirtir ve bu tarz filmlere örnek olarak Kül Kedisi (1961), Ayşecik Fakir Prenses (1963) ve Cilalı İbo Kırk Haramiler (1964) filmlerini örnek gösterir?

Soru 20:

“Sibirya’dan Bir Masal Anası” başlıklı yazıyı Türkçeye çeviren ve aynı yazıya “Giriş” bölümü yazarak bir kitap hâlinde yayınlanmasını sağlayan halk bilimci kimdir?