logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Halk Masalları

Soru 1:

“Halk arasında yüzyıllardan beri anlatılmakta olan ve içinde olağanüstü olayların bulunduğu, bir var­mış bir yokmuş gibi klişe bir anlatımla başlayan, belli bir uzunluğu olan, sonunda yedi, içti, muratlarına erdiler yahut onlar erdi muratlarına biz çıkalım kerevetine, gökten üç elma düştü, biri anlatana, biri dinleyene, biri de bana gibi belirli sözlerle sona eren, za­man ve mekân kavramlarıyla kayıtlı olmayan bir sözlü anlatım türü” şeklinde masal tanımını aşağıdaki kişilerden hangisi yapmıştır?

Soru 2:

Saim Sakaoğluna göre masal incelemelerindeki dönemlerden değildir?

Soru 3:

“Türlerin Kanunu” (“The Law of Genre”) adındaki makalesinde, tür kavramını kuralcı (normative), sınırlayıcı, dışlayıcı bir “kanuna” benzeten araştırmacı kimdir?

Soru 4:

Masalların çeşitli bölümlerinde yer alan kalıplaşmış sözler aşağıdaki kavramlardan hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinde Alan Dundes tarafından türlerin sınıflanmasında temel alınacak üç unsur bir arada verilmiştir?

Soru 6:

Muhayyelat adlı üç uzun masaldan oluşan eser kime aittir?

Soru 7:

Aşağıdakiler hangisi mit, masal ve efsaneyi ortak bir terim olarak 'nesir anlatı' ifadesini öneren araştırmacıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi masalların yayıldığı dört ana kültürden birisi değildir? seçeneğidir.

Soru 9:

İletişimsel ürün/sunum ve kabulü düzenleyen karşılıklı münasebetlerin boyutları­nı önemseyerek bütün sisteme tesir eden/sistemik bir tür anlayış Esnek ve düzenlenebilir, araştırma çatıları olarak türlere bakan açık uçlu bir anlayış Sosyal hayatın idaresinde mantıki olarak sonuca varan uygulamaya odaklanan uy­gulama merkezli eğilim Eski devirlerin atomistik ve nesnel yaklaşımından belirgin bir şekilde farklı olarak yeni tür konsepti yukarıdakilerden hangisi/hangilerini içerir?

Soru 10:

Bazı araştırmacılar masalların gelişimi ile suya atılan bir taş sonucu oluşan dalgalar arasında bir benzeşim kurmaktadırlar. Bu benzeşimin temel önermesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi efsanelerin özelliklerine ilişkin bir doğru ifadedir?

Soru 12:

“Herhangi bir türe bir kez bir ad konduğunda; o ad somut olarak var olan türlerin çok boyutlulu­ğunu, esnekliğini doğal olarak yansıtamayacağı için katı, boş bir gösterenden öteye ge­çemez.” Görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 13:

Motifi masal geleneğinde devamlılık gösteren, masalın en küçük elementi olarak tanımlayan ve bir masalın en az bir motiften meydana geldiğini ifade eden araştırmacı kimdir?

Soru 14:

Wolfram Eberhard ve Pertev Naili Boratav’ın beraber hazırladıkları "Typen Türkisher Volksmärchen" adlı eserde Masalla birlikte hangi tür birlikte kullanılmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi türlerin kendilerinden önce gelen türleri kullanarak baş­ka türlerin oluşumuna zemin hazırladığını ifade etmiştir?