logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 2

Soru 1:

Aşağıdaki eserlerden hangisini Abdülhak Hâmit “sahnelenebilir” olarak sunmuş ve bu eserden sonra yazdığı eserler için seyirciyi değil okuyucuyu düşünen bir yazar olmaya başlamıştır?

Soru 2:

Aşağıdakileren hangisi Abdülhak Hâmit’in edebi özelliklerinden birisidir?

Soru 3:

Alanında uzman bir dosta yazdırılıp kitabın başına konan ve eseri överek olumlu taraflarını ortaya koyan nesir veya manzumelere ne denir?

Soru 4:

Abdülhak Hâmit’in hangi eserinde İspanya’yı fetheden Müslüman Arap varlığının kendi içlerindeki çekişme ve entrikalarla nasıl yok edildiği anlatılmıştır?

Soru 5:

Türk edebiyatına aşk yüzünden verem olup ölen sevgili konusunu getiren tiyatro oyunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Musin bey yahut şairliğin hazin bir neticesi Şemsa Araba sevdası Saime Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Recaizade Mahmut Ekremin romanlarındandır?

Soru 7:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi Ta’lîm-i Edebiyat adlı eseriyle Türk edebiyatında yenileşme yolunda önemli bir adım atmış ve eski edebiyatın retorik geleneğinin dışına çıkarak modern edebiyat retoriğinin ilk örneğini vermiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizade Mahmut Ekremin sanat ve özellikle şiir üzerine yazdığı eseridir?

Soru 9:

Tiyatrodan sosyal fayda bekleyen, oyunlarında vatan sevgisi ve sosyal konuları işleyen, Türk tiyatrosunun ilk teorisyenlerinden olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Samipaşazade Sezai 1896-1898 yıllarında yazdığı hikâyelerini hangi eserde toplamıştır?

Soru 11:

Osmanlı devlet adamlarından biri olan Midhat Paşa’nın sürülmesini anlatan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Hikâye ve roman türünün birbirin­den ayrılmasında ve Batılı bir çehre kazanmasında etkili olmuştur. II. İkinci kuşakla Türk edebiyatında hikâye ve roman türlerinde realist edebiyat eserleri verilmeye başlanır. III. Az sayıda yazar tarafından temsil edilen bir kuşaktır. IV. Kendilerinden önceki roman denemelerinden yararlanmamışlardır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının ikinci kuşağı ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 13:

Naci, muhayyile denen ieyden mahrumdur. Onun manzumelerinin hemen hepsi muhayyilenin yokluğundan gelen iptidailiklerle (ilkellik) doludur. Bu yüzden yer yer şiir içinde nesir dili ve üslubuna başvurur. Tanpınar’a göre birkaç neslin övgüsüne mazhar olan “Dicle”de, şiirdeki peyzajın yetersizliğini tek mısranın tesadüfi güzelligini unutturamamıştır. Yine devrin çok sevilen “Kuzu” manzumesinin tek kıymeti bize, Türk iiirinde hangi yollardan geçtigimizi ya da yolumuzu ne kadar uzattıgımızı göstermesindedir. Tanpınar’ın ironik bir göndermesi olan bu yorumu Muallim Naci’nin sanatının özgünlükten yoksun oldugunu vurgulamaya dönük bir ifade olarak okunmaktadır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri Muallim Naci’ye yöneltilen eleştirilerdendir?

Soru 14:

Aşağıdaki yazar ve eseri eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Muallim Naci’nin eserlerinden biridir?

Soru 16:

Abdülhak Hâmit'in hangi eseri Le Cid ’e çok benziyor, hatta adaptasyonu sayılabilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat ikinci kuşak şairlerinin özelliklerinden değildir?

Soru 18:

Recaizade Mahmut Ekrem’in küçük yaşta yetim kalan bir çocuğun evlat edindiği evde yaşadıklarını anlatan eserinin adı nedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizâde Mahmut Ekrem’in, şiirde üç çeşit güzellik bulunduğunu söylediği eseridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatının ikinci kuşağının genel özelliklerinden biri değildir ?