logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 2

Soru 1:

I. Yeni edebiyatın kuramsal zeminini inşa etme çabasında olmuşlardır. II. Estetik kaygıları yoktur. III. Divan edebiyatının kalıplaşmış yapısına yönelik eleştirilerini dile getirmişlerdir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının ikinci kuşağı ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Talîm-I Edebiyat’ın özelliklerindendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizâde Mahmut Ekrem’in eserlerinden değildir?

Soru 4:

Recaizade Mahmut Ekrem’in Talim-i Edebiyat adlı eseri nasıl ortaya çıkmıştır?

Soru 5:

Abdül Hak Hamit’in Na-Kafi şiiri kaç yılında yazılmıştır?

Soru 6:

İki düşünce, duygu ve hayal arasında birbirine karşıt olan nitelikleri ve benzerlikleri bir arada söyleme sanatına ne ad verilir?

Soru 7:

Muallim Naci'nin, Recaizâde Mahmut Ekrem’in eleştirilerine cevap niteliğinde olan eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Sami Paşazade Sezai’nin yarım kalmış tiyatro eserinin adı nedir?

Soru 9:

Recaizâde Mahmut Ekrem'in Muallim Naci’ye imalarda bulunarak onun şiirlerinin hakiki yücelikten uzak olduğunu ve sönüp gidecek bir balona benzediğini dile getirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Nazife Tarık Yahut Endülüs Fethi Tezer Yahut Melik Abdurrahmanü’s-Sâlis Abdullahü’s-Sagîr Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri konusunu tarihten alan eserlerdendir?

Soru 11:

Muallim Naci'nin Ahmet Midhat Efendi ile birbirlerine yazdıkları mektuplardan oluşan eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Sadece söz ve mana yollarını aramak, yani fikirler ve üsluplara dikkat etmek yeterli değildir. II. Hislerin hakiki ve tabii olmadıkça kıymetlerinin olmayacağını dile getirir. III. Bir yazarın ne kadar hünerli olursa olsun kendi kalbinde hissetmediği bir heyecanı başkasının kalbinde uyandıramayacağını iddia eder. IV.  Zihnimize çarpan şeylerden, kalben etkilenmemiz ve düşündüğümüz şeyleri hissetmemiz gerekli değildir. Yukarıda verilenlerden hangileri Recaizâde Mahmut Ekrem'in edebi eser yazmaya yönelik düşüncelerini ifade etmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Şair Evlenmesi'nde eleştirilen unsurlardan biri değildir?

Soru 14:

Recaizade Mahmut Ekrem aşağıdaki yazarlardan hangisinden esinlenerek Ta’lîm-i Edebiyat adlı eserinin başında ve sonunda bazı alıntılar yapmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizâde Mahmut Ekrem’in edebiyat hocalığının ürünü olan, derslerde anlattığı ve geliştirdiği görüşlerinden ortaya çıkan eseridir?

Soru 16:

Edebiyatta birini küçük düşürmek veya onunla alay etmek için söylenecek sözü tam tersi olan bir söz ile nükte yaparak anlatma sanatına ne ad verilir?

Soru 17:

I. Romanı “büyük hikâye”, hikâyeyi “küçük hikaye” şeklinde adlandırır. II. “Muhsin Bey yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi” adlı hikâyenin yazarıdır. III. İlk roman denemesi “Saime” adlı eserdir. Yukarıda bahsi geçen edebiyatçımız kimdir?

Soru 18:

I. İlk eşi Fatma Hanım’ın acısıyla yazdığı ilk metindir. II. Sekiz mısralık kıtalardan oluşan eser toplam iki yüz doksan beş kıtalıdır. III. Türk şiirinin en önemli matem manzumelerinden biridir. Yukarıda bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizâde Mahmut Ekrem’in ilk şiir kitabıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Recaizâde Mahmut Ekrem'in eseri değildir ?