logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Çeviri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

Fes Vapur Telgraf Balon Yenileşme gayretleri, Batılı teknolojiyi Osmanlı’ya tanıtırken modern çağın önemli icatları da bir taraftan günlük hayatın diğer taraftan şiir dünyasının içine girmeye başlar. Günlük hayattaki kimi nesneler şiirin mazmunları arasına girmeye başlamıştır. Yukarıdakilerin hangileri şiire girmeye başlayan yeni mazmunlardandır?

Soru 3:

Hedef kitlesi olarak kendine Osmanlı aydınını seçen, bu nedenle de daha süslü ve ağır bir dil ile yazılarını yayımlama yoluna giden gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Tanzimat döneminde ordunun, devlet kurumlarının Batı örneğine göre yapılanmaları, eğitimde Batı modelinden yararlanma, bilimsel ve teknik alanlarda yapılan çeviriler ağırlıklı olarak hangi dilden yapılmıştır.

Soru 5:

Şiirin yeniliğe kapılarını açmasında ve taze konularla tanışmasında hangi şehrin bir ekol olarak etkisinden bahsedilmektedir?

Soru 6:

Osmanlı Devleti’nde ilk kurulan matbaa da ilk basılan kitaplar arasında olmayan tür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osmanlı Devleti’nin ilk resmî gazetesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Encümen-i Şuarâ müdavimlerini kaynaştıran etkenlerden biri olarak görülmez ?

Soru 9:

Avrupai edebiyat kültürü ile doğrudan ilişki kurmayı başarmış ve roman, tiyatro gibi formlar yanında, şiirin yeni konu ve söyleyişlerini de nakletmeyi deneyenlere hangi isim verilmiştir?

Soru 10:

Sadrazam Âli Paşa için kaleme aldığı kaside, hece vezniyle ve dörtlükler hâlinde tasarlanmıştır. Tamamı on dörtlükten oluşan şiir şöyle başlar: Aşkın illerini harâb eyleyen Kanlı kılıncının mâcerâsıdır Sınık (kırık) yürekleri kebâb eyleyen Kirpiğin okları, kaşın yâ’sıdır Yukarıda bahsedilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

18.yüzyıl sonlarında devrin reisülküttâbı Atıf Efendi, III. Selim’e arz ettiği Müvazene-i Politike adlı layihasında hangi Batılı düşünürleri “zındık” olarak nitelendirmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı basın hayatında edebi yazılara yer vermeyen bir dergidir?

Soru 13:

Batı şiirinden tercümeler içeren Tercüme-i Manzume adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Hoca İshak Efendi II. Mütercim Âsım Efendi III. Hoca Tahsin Efendi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yeni kültür ve zihniyetin yerleşmesinde ve yeni insan tipinin yetişmesinde tercüme ve telif eserleriyle etkili oldular?

Soru 15:

Mecelle olarak bilinen hukuk kitabını hazırlayan komisyonun başkanlığını yapan, Ma’rûzât ve Tezâkir isimli eserlerin de yazarı olan tarih yazıcısı kimdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisi Osmanlı Dönemi'nde çıkan ilk dergilerin ağırlıklı olarak bilimsel olmasının sebebidir?

Soru 17:

1831’de İstanbul’da ilk sayısı çıkarılarak yayın hayatına giren, Osmanlı Devleti’nin ilk resmî gazetesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. Encümen-i Şuarâ müdavimlerinin tanışıklıklarına ilk vesile, hemen hemen hepsinin ya soyunun ya doğum yerinin ya da memuriyetinin Rumeli ile bir alakasının bulunmasıdır. II. Şairlerin mesleki kaderleri onları birbirlerine yaklaştırır. Büyük kısmı aynı meslekte, aynı büroda veya aynı amir idaresinde çalışmışlar; bu vesileyle kurdukları dostlukları encümenden önce başlayıp sonra da yıllarca sürmüştür. III. İtikadi kıymetleri de encümen şairlerini birbirine yaklaştıran önemli etkenlerdendir. Dünyayı kavrayış ve yorumlayış pratikleri, yaşama ve tefekkür ediş alışkanlıkları birbirine benzeyen ediplerin aynı tarikat ve dergâhlarda buluşup tanışmaları yadırganmamalıdır. O dergâhlar ki bunların pek çoğunda dinî, fikrî, edebî hatta siyasi meseleler açıkça tartışılmakta ve bu yolla şairlerin tematik dünyası benzeşmektedir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Encümen-i Şuara'nın takipçilerinin tanışıklık nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 19:

Türk basın hayatındaki ilk dergi aşağıdakilerden hangidir?

Soru 20:

I. Racine II. Voltaire III. Montesquieu IV. Rousseau Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Tanzimat Dönemi aydınlarının okuduğu batılı yazarlardır?