logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Türk edebiyatında edebi roman dendiğinde akla gelen isimdir. Sanatlı söyleyişi ve üslup titizliği ile aydın kesime hitap eder. Divan edebiyatının anlatılarını gerçeklikten uzak görür. Özellikleri verilen ünlü yazarımız kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi edebiyat hayatı için önemli bir dergi sayılmaktadır?

Soru 3:

Türk kültür ve edebiyatında; tiyatronun metne dayalı bir biçimde ve oyuncuların diyaloglarının önceden yazılarak belirli kurallar içinde oynanması, ilk kez aşağıdaki dönemlerin hangisinde gerçekleşmiştir?

Soru 4:

Namık Kemal’in Tahrib-i Harabat adlı eleştirisi hangi yazarın Harabat adlı üç ciltlik antolojisini ele almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Namık Kemal’in eleştirel düşüncelerini içeren eserlerinden biridir?

Soru 6:

Namık Kemal, Magosa’da yazdığı Tahrib-i Harâbât eserinde kimin Harâbât adlı üç ciltlik antolojisini ve bu antolojinin mukaddime kısmını eleştirir?

Soru 7:

Osmanlı Devleti'nde ilk Türkçe gazete ne zaman basılmıştır?

Soru 8:

Roman türünün asıl gelişme göstermesi ve atılım yaşaması ne zaman olur?

Soru 9:

Konusunu XVI. yüzyılda II. Selim döneminde başlayıp aralıklarla yarım yüzyıl kadar devam eden Osmanlı-İran savaşlarından alan eser hangisidir.

Soru 10:

Tanzimat birinci kuşak edebiyatının genel ilkesi olan ve tiyatro türü için de geçerli olan sanat anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdaki eserlerden hangisi Türk edebiyatının ilk tarihi romanıdır?

Soru 12:

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, bir zevk bozulması, genellikle ifade ve kelime oyunlarına dayanan buluşlardan öteye geçemeyen bir yoksulluk, şiirde nesre ait hususiyetlerin artması olarak değerlendirdiği 18. yüzyıl Osmanlı şiirinin içine girdiği dönem aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Soru 13:

Türk edebiyatının ağdalı dilinden ve soyut dünya anlayışından uzaklaşarak, halkın anlayacağı gerçekçi akla dayanan, sosyal konulara geniş yer ayıran bir edebiyat kurmak ister. Onun manzumelerinde akıl, kanun, hak, adaleti millet, devlet, medeniyet, reis-icumhur, taassup, cehl vb. o güne kadar şiirde pek rastlanmayan kelime ve kavramlar yer tutmaya başlar. Yukarıda özelliklerinden bahsedilen şairimiz kimdir ?

Soru 14:

Lisân-i Osmânî’nin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülâhazâtı Şamildir adlı eserinde Namık Kemal'in düzenlemeler yapılmasını önerdiği dil hangisidir?

Soru 15:

1861 yılından itibaren Hersekli Ârif Hikmet Bey’in evinde bir grup şairin yapmış olduğu toplantı, ‘’Encümen-i Şuarâ’’ adıyla anılır. Bu encümenin genç yaşlı birçok müdavimi bulunmaktadır. Bu encümenin reisi olarak kabul gören şair, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Klasik hikâye geleneği içinde ortaya çıkan değişmenin ilk örneği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Encümen-i Şuarâ’nın edebiyatla ilgili görüşlerinden değildir?

Soru 18:

İbrahim Şinasi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’ndeki basın yayın ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 20:

Türk edebiyatında Batı tarzı ilk roman olarak kabul edilen aşağıdakilerden hangisidir?