logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Esad Mehmed Efendi’nin Esad Efendi Tezkiresi olarak da bilinen eser, 1722 - 1835 yılları arasında yaşayan 209 şairin biyografilerini vermektedir. Bu eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Edebiyatımıza “vatan”, “millet” gibi sosyal kavramlar hangi şair vasıtasıyla girmiştir?

Soru 3:

Yenileşmekte olan şiire taraftar görünmesine karşın, yazmış olduğu ‘’Harâbât’’ adlı eserinde eski şiirden kopmamak gerektiğini vurgulayan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Kitabın, yazı, cilt, minyatür ve tezhibiyle değerli bir el sanatı olarak görülmesi II. Ülkedeki okuryazar oranının düşük olması III. Osmanlı'nın matbaanın önemini kavramakta gecikmiş olması Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri matbaanın Osmanlı'ya geç gelmesinin sebeplerindendir?

Soru 5:

Sûkı- Ukâz adlı panayırda en iyi şairlerin yarıştıktan sonra en iyi şiirin asıldığı yer aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 6:

Vakanüvis Ahmet Lütfi tarafından Arapçadan Türkçeye aktarılan ve “ikinci el tercüme” örneği olması nedeniyle önem taşıyan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osmanlı'nın ilk resmi gazetesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Lirik duyguların ifadesi için kullanılan vezinli veya vezinsiz yazılabilen uzun şiir aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 9:

Şairler için “er meydanı” hükmündeki eski encümen-i şuarâlar şiir sanatının gelişimine hangi nedenden dolayı önemli katkıda bulunamamıştır?

Soru 10:

Encümen-i Şuara müdavimleri kimin çatısı altında toplanmışlardır?

Soru 11:

Aşağıdakilerin hangisi Encümen-i Şuarâ müdavimlerini kaynaştıran etkenlerden biri değildir?

Soru 12:

Encümen şairleri için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 13:

Özellikle ticari kapitalizmin gelişimi ve ortaya çıkan sosyal yapının bir gereği olarak malların serbest dolaşımı, haberin de serbest dolaşımını beraberinde getirmiştir. Türkiye’deki durum ise farklı bir seyir izlemiştir. Bu açıdan basının gelişimi de ______ dinamiklerle değil, ______ dinamiklerle, devlet desteği ve yönlendirmesiyle olmuştur. Verilen boşluklara en uygun ifadeler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 14:

Hangi Türk şairlerin, ölüm temini işleyen Hugo ve Lamartine ile ilişkili olduğu söylenebilir?

Soru 15:

Aruzun Mef'u^lü, Mefa^ilün, Feu^lün kalıbıyla yazılan ve Türk edebiyatında pek az kullanılmış olan nazım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bakü’de edebiyat tarihini neşretmeye başlayan hangi şair ve kimin için “eğer o tahsîle, o ilme sülûk etse, o vâdîde yetişse idi Türkiye’nin bir Baudelaire’i olacağından şübhe yoktur” demiştir?

Soru 17:

Tanzimat fermanı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Türk edebiyatı, Tanzimat Fermanı (1839) ile Batılılaşmanın resmî bir devlet programı hâline gelmesiyle farklı bir medeniyet dairesine yönelir. Bu medeniyetin sanat anlayışı ve kültürünün dayanağı nedir?

Soru 19:

Osmanlı'da şiir merkezli sohbetlerin adı nedir?

Soru 20:

1861 yılının mayıs veya haziran aylarından itibaren, Lâleli Çukurçeşme’deki Encümen-i Şuarâ Müdavimlerinin ev sahibi aşağıdakilerden hangisidir?