logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Bir romanda anlatılan olaylar dizisinin yanı sıra romanın yazılışını da konu edinen anlatım tekniğine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ahz-ı Sâr yahut Avrupa’nın Eski Medeniyeti ve Fürs-i Kadîmde Bir Facia yahut Siyavuş adlı tiyatro oyunlarının yazarı kimdir?

Soru 3:

Mikro-Mega Tercümesi Muahezesi’nde Namık Kemal aşağıdakilerden hangisinin tercümesini eleştirmiştir?

Soru 4:

Namık Kemal’in Magosa’da sürgün olduğu yıllarda kaleme aldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türkçeye Mağdurin Hikâyesi adıyla çevrilmiş olan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yabancı bir eserin içeriğinin korunarak yer ve kişi adlarının, deyimlerin ve gelenek göreneklerin yerli hayata uyarlanarak aktarılmasına ne ad verilir?

Soru 7:

Tanzimat Dönemi’nde eserleri en çok çevrilen Batı edebiyatı yazarlarından birisi de ...’dur. Julie veya Nouvelle Heloise ve Emile tercümeleri ile tanımaya başladığımız yazarın Ziya Paşa tarafından Türkçeye çevrilen Emile’i (1871) çocuk eğitimi ve pedagoji tarihimiz açısından önemlidir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Galip Bey’in şiir diliyle ilgili düşüncesini yansıtır?

Soru 9:

Devlet tarafından öğrenim için batıya gönderilen ilk sivil öğrenci kimdir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerin hangisi "Şiirde teşbih yoluyla kurulmuş bir imgenin arkasında saklanan anonim sembol, allegori" anlamına gelir?

Soru 11:

Batı sanatında dengeden çok devinime, düşünceden çok duyuma, biçimlerin serbestçe yaratılmasından duyulan coşkuya önem veren, abartmalı, etkileyici, çelişkiden çekinmeyen sanat akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Sanatçı estetik yeteneğini hükümdara beğendirmek üzere hareket eder. Bu dönemin şair tipi benliğin ve bireysel olanın keşfedilmesine yönelmiştir. Halk şiiri geleneğine oldukça uzaktır. Toplumu ve bireyi kapsayan olaylarla ilgilenmektedir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 19. yüzyılın ilk yarısında görülmeye başlanan şiir anlayışının özelliklerindendir?

Soru 13:

Türk Edebiyatı hakkında ilk tartışma aşağıdaki gazetelerden hangisinde gerçekleşir?

Soru 14:

Osmanlı’nın son klasik tezkiresi olan Tezkire-i Hâtimet’ül Eş’ar’ın yazarı kimdir?

Soru 15:

Yazı dilini konuşma diline yaklaştırmayı ve Türkçeyle edebî eser ortaya koymayı amaçlayan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi  Encümen-i Şuarâ müdavimlerini kaynaştıran etkenlerden biri değildir?

Soru 17:

Asıl şiirimizin halk şiiri olduğunu savunan, divan edebiyatının karşısına halk şiirini ve dolayısıyla da hece veznini çıkaran yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 19. Yüzyılın ilk yarısında yaşamış kadın şairlerden birisi değildir?

Soru 19:

yüzyılın ilk yarısında sözlük alanında ön plana çıkan yazar 17. yüzyıl İranlı sözlükçülerinden Burhan mahlaslı Mehmed Hüseyin İbni Halefî Tebrizî’nin Burhan-ı Kâtı adlı Farsça sözlüğünü Tibyân-ı nâfî’ der-tercüme-i Burhan-ı Kâtı adıyla tercüme etmiştir. Ayrıca Şirazlı Mecdüddin-i Firûzâbâdî’nin Kâmûsu’l-muhit adlı Arapça sözlüğünün Türkçeye tercümesini El-Okyanusü’l-Basît fî Tercümetü’l-Kâmûsu’l- Muhit adıyla yapmıştır. Yukarıda bahsedilen sözlükçü kimdir?

Soru 20:

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ta evlilikle birlikte dönemin başka problemlerine de dikkat çekilir Aşağıdakilerden hangisi bu problemlerden değildir?