logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat romanının ele aldığı konulardan biridir?

Soru 2:

Tanzimat Dönemi’nin ilk yerli mensur (düzyazılı) romantik dramları arasında yer alan Ecel-i Kaza (1872) adlı eserin yazarı kimdir?

Soru 3:

Ali Aziz Efendi'nin "Muhayyelât-ı Aziz Efendi" adlı eseri klasik hikâye geleneği içinde ortaya çıkan değişmenin ilk örneği olarak değerlendirilir. Muhayyelât-ı Aziz Efendi, üç bölüm üzerine kurulmuştur. Birbirinden bağımsız olan her bölüm de iç içe girmiş hikâyeler bulunur. Muhayyelât-ı Aziz Efendi üzerine yapılan araştırmalar, burada geçen kimi hikâyelerin konuları ile aşağıdaki eserlerden hangisi arasında benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat dönemi birinci kuşak tiyatrosuna ait özelliklerden birisi değildir?

Soru 5:

İbrahim Şinasi’nin açtığı yolu genişletmesiyle, şiire duyguyu ve heyecanı getirmesiyle, vatan ve millet gibi kavramları gür bir sesle terennüm etmesiyle, şiirde siyasi dilin yerleşmesinde etkili olmasıyla, Şinasi gibi kendisinden sonra gelen kuşakların yetişmesi için çaba harcamasıyla önem kazanan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Boccaccio tarafından yazılmıştır. 1348’de Avrupa’da baş gösteren veba salgını sırasında önce bir evde sonra bir şatoda on gün boyunca anlatılan yüz hikâyeden oluşur. 1351’de tamamlanmıştır. Salgın günlerinin Floransa’sı anlatılır. Söz konusu eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Klasik Türk şiirinin son önemli temsilcisi kimdir ?

Soru 8:

İçerisinde  “Zâbitân-i Askeriyyeden (...) Paşazâde Binbaşı Rifat Bey’in Sergüzeşti: Zâbitân-i Askeriyyeden (...) “ bulunan Müsameretname kim tarafından kaleme alınmıştır.?

Soru 9:

Jean Jacques Rousseau’nun Emile adlı eseri aşağıdaki yazarlardan hangisi tarafından Türkçeye çevrilmiştir?

Soru 10:

1727 yılında, İbra^him Müteferrika ile sada^ret mektu^bi^ halifelerinden Yirmisekizçelebiza^de Mehmed Said Efendi’ye ilk Türk matbaasını kurma izni veren padişah aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"Vaveyla" şiiri hangi şairindir?

Soru 12:

Tiyatro izlemeyi seven bir sanatkâr olarak dikkati çeker. Tıpkı romanlarında olduğu gibi tiyatro eserlerinde de okurunu eğitmek amacındadır. Namık Kemal’in düşüncesine paralel olarak o da ahlaki gayeyi amaç olarak görür. Bu tanzimat yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kurulma amacı, Dârülfünûn’da okutulacak kitapların hazırlanması ve asrın gerektirdiği ilmin ülkede yayılması ve kültür seviyesinin yükseltilmesi olarak ifade edilen ve 1851 yılında kurulan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden Hangisi devlet tarafından öğrenim için Batı’ya gönderilen ilk sivil öğrenci olan ve  Paris (1849- 1854)’te Fransızcasını ilerlettikten sonra, Reşit Paşa’nın tavsiyesi üzerine maliye öğrenimine başlayan şairimizdir?

Soru 15:

"Mihnet-Keşa^n" adlı eser aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?

Soru 16:

Victor Hugo’nun Cromwell önsözünden ilham alınarak yazılan mukaddime hangisidir?

Soru 17:

Silvio Pellico’nun hapishane anılarından oluşan Mes Prison adlı eserini ilk kim tercüme etmiştir?

Soru 18:

Tarihçiliğinin yanında hattat da olan şiirlerini padişahtan veya makam sahiplerinden caize (ücret) almak için değil, gönlünü eğlendirmek için yazdığını söyleyen şair kimdir?

Soru 19:

Encümen mensuplarının şiirde form arayışları konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

İlk çocuk dergisi aşağıdakilerden hangisidir?