logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

"Hâtimetü’l-eş’âr" adlı tezkire için aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilen bilgi doğrudur?

Soru 2:

Tercüman-ı Ahval Gazetesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 3:

Batılı eserlerden Türkçeye yapılan ilk kitap şeklinde çeviri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kimin deyişiyle “Vezn ü kafiye derecesinde kalan mübtedîlere (acemîlere) nâzım ve edebiyatta mütâlâât-ı amîka (derin incelemelere) ile hüsn-i selîkaya (güzel söyleyip yazma yeteneğine) mâlik olan müntehîlere (ustalara) şâir” denir?

Soru 5:

Muhammesin özel bir biçimi olan, Türk edebiyatında pek az kullanılan ancak yalnız 18. yy. şairi Şeyh Galib’in  çok önem verdiği nazım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi İbra^him Müteferrika’nın kurduğu matbaada basılan kitapların konu alanlarından biri olarak kabul edilemez ?

Soru 7:

XVIII. asrın sonundan itibaren Osmanlı’nın Batılılaşma adına askerlik, maarif, teknoloji, basın, kıyafet gibi pek çok hususta yaşadığı yeniliğin ilk örneği aşağıdaki seçeneklerden hangisinde gerçekleştirilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdaki gazetelerden hangisi ilk özel gazete olmanın yanında dilin sadeleşmesi, Batı tarzı edebiyat metinlerini yayımlaması bakımından önem taşımaktadır?

Soru 9:

Batılı eserlerden Türkçeye yapılan ilk -kitap şeklinde çeviri hangisidir?

Soru 10:

Türk ilminin yeni ıstılahlarını yapan, Doğu ve Batı dillerini bilen, fizik, kimya, balistik ve istihkâm ilimlerinde ihtisas yapan, bu alanlardaki telif ve tercüme eserleriyle tanınan ve 1836 yılında ölen yazar kimdir?

Soru 11:

Osmanlı Türkçesinin Eski Anadolu Türkçesinin yerini almaya başladığı XV. yüzyılın ikinci yarısı ve XVI. yüzyılın başlarında bazı şairler tarafından bilinçli bir şekilde başlatılan dilin sadeliğini koruma hareketine ne ad verilir?

Soru 12:

Şiirde teşbih yoluyla kurulmuş bir imgenin arkasında saklanan anonim sembol aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerin hangisinde "müceddidler"den söz edilmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde matbaanın geç kabul edilmesinin sebeplerinden değildir ?

Soru 15:

Tarihsel açıdan Osmanlı Devleti’nin hangi antlaşmasından sonra Batı medeniyeti ve kültürü karşısında bugünü bile etkileyen gerileme sürecine girmiştir?

Soru 16:

Teodar Kasap tarafından Diyojen’in kapatılması üzerine onun yerine çıkarılan bir mizah dergisidir. 1876-1877 yılları arasında yayımlanır. Basın hürriyetini eleştirmek için eli kolu bağlı bir kişinin karikatürünü yayımlaması üzerine II. Abdulhamit’in tepkisini çeker. Bunun üzerine Teodar Kasap, yargılanır ve üç yıl hapse mahkûm edilir. Yukarıda hakkında bilgi verilen dergi hangisidir?

Soru 17:

Batılı eserlerden Türkçeye yapılan kitap şeklinde ilk çeviri hangi eser için yapılmıştır?

Soru 18:

Hangisi ikinci el bir tercüme örneğidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerin hangisi/leri Tanzimat döneminde gazetenin önemlerindendir? I.  Yazı dilinin sade ve anlaşılır hale gelmesine katkıda bulunmuştur II. Yeni edebi türlerin ve edebi ürünlerin yayınlanmasına katkı sağlamıştır III. Genç aydınların yetişmesinde görev üstlenmiştir IV. Güncel olay ve gelişmeleri takip ettiğinden haber kaynağıdır

Soru 20:

"Şiirde benzetme yoluyla kurulmuş bir imgenin arkasında saklanan anonim sembol, allegori" ifadesi aşağıdaki terimlerden hangisinin tanımıdır?