logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Duhter-i Hindu kimin eseridir?

Soru 2:

Namık Kemal’in İntibah adlı romanının asıl adı nedir?

Soru 3:

Ahmet Midhat Efendinin hikaye ve romanlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Yusuf Kâmil Paşa Abdurrahman Sâmi Paşa Münif Paşa Mehmed Ali Paşa Subhi Paşa Tanzimat Döneminde Fransızcadan ilk edebî tercümeleri yukarıdaki yazarların hangileri yapmıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi İkinci Kuşak ve Çeviri Faaliyetlerine ilişkin yanlış bir bilgidir?

Soru 6:

I. Osman Nûreddin Şems Efendi II. Koniçeli Mûsâ Kâzım Bey III. İsmâil Paşa-zâde İbrahim Hakkı Bey IV. Manastırlı Hoca Sâlih Nâili Efendi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Encümen-i Şuara'da yer alan şairlerdendir?

Soru 7:

Devlet işleri için yabancı dil bilen gençlere duyulan ihtiyacı karşılamak, memurlara yabancı dil öğretmek üzere 1821’de kurulan okul, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bu çevirilerde çevirmen metnin anlamına sadık kalmasına karşılık kendi kültürü ve toplumu için yabancı kalabilecek kültürel ve dinî unsurları atlarlar. Yukarıda sözü edilen çeviri türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Şeyh Galip’in mesnevi nazım şekliyle yazdığı tasavvufi manzum bir hikâye aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Tasavvuf literatüründe sıkça kullanılan, Ruhların yaratılması sırasında Tanrı’yla insanlar arasında yapıldığı kabul edilen sözleşmeye verilen addır?

Soru 11:

Ölüm düşüncesi çevresinde yazdığı “Mersiye”sinde mezarlığın içine eğilip cesetteki değişimi ele almasıyla dikkat çeken şair kimdir?

Soru 12:

Batı sanatında dengeden çok devinime, düşünceden çok duyuma, biçimlerin serbestçe yaratılmasından duyulan coşkuya önem veren, abartmalı, etkileyici, çelişkiden çekinmeyen sanat akımına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Fatin Tezkiresi ne zaman yayınlanmıştır?

Soru 14:

Namık Kemal Ziya Paşa'nın eserini eleştirmek için kaleme aldığı eleştiri hangisidir?

Soru 15:

Osmanlı saraylarındaki düğün, sünnet gibi eğlencelerde yer alan cambazlar, hokkabazlar ve sihirbazlar tiyatronun kökenine ilişkin ipuçları sunmaktadırlar. Düğün, sünnet gibi saray eğlenceleri ve şenlikleri Osmanlı toprakları içinde gösteri sanatlarının gelişmesine etki eder. Aşağıdaki padişahlardan hangisi hazırlattığı sünnet düğünü şenliklerindeki gösteriler, tiyatronun gelişmesine ve tiyatro zevkinin oluşumuna hizmet etmiştir?

Soru 16:

Moliére’den L’Avare (Cimri) adlı oyunundan ilham alıp Pinti Hamit karakterini yaratan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Osmanlı Türkçesinin Eski Anadolu Türkçesinin yerini almaya başladığı XV. Yüzyılın ikinci yarısı ve XVI. yüzyılın başlarında bazı şairler tarafından bilinçli bir şekilde başlatılan dilin sadeliğini koruma hareketi aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 18:

Türk edebiyatında Batı tarzı ilk romanın aşağıdakilerden hangisi olduğu kabul edilir?

Soru 19:

I. Türk edebiyatında pek az kullanılmış nazım biçimidir. II. 18. yy. şairi Şeyh Galib çok önem vermiştir. III. Muhammesin özel bir biçimidir. IV. Aruzun Mef’ûlü, Mefâilün, Feûlün kalıbıyla yazılır. Tardiye ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Tiyatronun Türk gençleri tarafından icra edilmeye başlanması hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?