logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

Bilimsel çevirilerinin yanı sıra diyalog şeklini kullanarak yaptığı felsefi çevirilerindeki üslubu ile okuyucuyu cezbetmeyi bilen yenileşme hareketlerinde önemli bir rol oynayan edebiyatçı kimdir?

Soru 2:

“Encümen-i Şuarâ” kaynaklarda farklı isimlerle de adlandırılabilmektedir. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu kapsamda değildir ?

Soru 3:

Kâfile-i şu’arâ Mecmuâtü’t-terâcim Mecâlisü'n-Nefâis Bağçe-i safâ-endûz Yukarıdaki tezkirelerden hangileri 19. Yüzyılın ilk yarısındaki tezkirelerdendir?

Soru 4:

"Mutavassıt" kavramı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi 19.yy'ın ilk yarısında yazılan tezkirelere örnek değildir?

Soru 6:

Edebiyatımızda batılılaşma gayretlerine paralel olarak ortaya çıkan ve bir Doğu-Batı sentezinden yana olan edebiyatçıların ortak adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Yönetim zaafları Rüşvet Çocuk hakları Sanata ilgisizlik Teknolojinin Batı’ya göre geri kalması Yukarıdakilerin hangileri Encümen-i Şuarâ ile şiire taşınan meselelerdendir?

Soru 8:

Aşağıdaki dergilerden hangisi hem yeni hem de eski tarz şiirlerin yayımlandığı bir dergi olması bakımından dikkat çeker?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi “Mutasavvıt” kelimesinin edebiyatla ilgili tanımı olarak kabul edilmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Midhat'ın çeviri anlayışına uymamaktadır ?

Soru 11:

Ahmed Midhat, Hasan Mellah adlı eserini hangi Batılı romandan etkilenerek yazmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerin hangisi ilk mizah dergisi olan Diyojen'in yayınlandığı diller arasındadır? I. Yunanca II. Rumca III. Fransızca IV. Farsça

Soru 13:

Bugünkü anlamda matbaayı icat eden Johannes Gutenberg ilk matbaayı hangi ülkede faaliyete geçirmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerin hangisi Ercümen-i Şuarâ'nın ardından oluşan etkilerden biri değildir ?

Soru 15:

Şemsettin Sami’nin yaptığı ve tiyatro tarihimiz açısından önemli olan tercüme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Kaleme aldıkları şiirleri, makam sahiplerine ithafen yazan şairler, muhatablarına karşı mecburen övgüler sıralamk zorunda kalmışlardır. Bu durumda şairin sanatsal özgürlüğünü engellemiştir. Ancak 18.yy sonlarından itibaren bazı şairlerin bu ilişki biçimine karşı çıkarak bazı kasideler sunmuşlardır. Aşağıdaki beyitlerden hangisi, yukarıdaki ilişki biçimine tepki amacıyla yazılan bir kasidedir ?

Soru 17:

Lirik duyguların ifadesi için kullanılan vezinli veya vezinsiz yazılabilen uzun şiire ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Yüzyıldaki ilk gazetelerin şiir, hikâye, roman ve tiyatro tefrikalarına, makale ve eleştirilere yer vermesinin nedeni nedir?

Soru 19:

Osmanlı şiirinde bir şeyleri değiştirmek gelenekli unsurların köklerini gevşetmekle olur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi/leri bu değişikliklerdendir? I. çağın etkilerini mazmunlaştırmak II. imgeyi görselleştirmek III. geleneğin mazmunları köhne bularak terk etmek IV. Kadın ağzından gazel söylemek V. mensur şiirin doğuşunu hazırlamak

Soru 20:

Hint tarzı anlamına gelen sebk-i hindî Hindistan’da, Babürlü Hint-Türk hükümdarlarının saraylarında Farsça yazan ozanlarca geliştirilmiştir. Sebk-i hindî akımı kaçıncı yüzyıldan itibaren klasik Osmanlı edebiyatında etkisini göstermeye başlamıştır?