logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1

Soru 1:

“İkinci el tercüme” örneği olması nedeniyle önem taşıyan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

19. yüzyılın ilk yarısında yetişen şairler arasında yer alan Pertev Paşa'nın Türkçe'ye nazmen çevirdiği şiirlerden biri, Ahmet Hamdi Tanpınar'a göre, Türk şiirine bütünüyle bir yenilik getirmiştir. Bu şiir Türkçe'de yerli unsurları da içine alan bir "ode" denemesidir. Söz konusu şiir aşağıdaki şıkların hangisinde verilmiştir?

Soru 3:

Encümen'in reisi olarak kabul edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Türk şiirinde, 18. yüzyıldan başlayarak 19. yüzyılın ilk yarısında en üst seviyesine çıkan mizah duygusunun altında yatan temel sebep aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türk ilminin yeni ıslahatlarını yapan, Doğu ve Batı dillerini bilen, fizik, kimya, balistik ve istihkâm ilimlerinde ihtisas yapan ve bu alanlardaki telif ve tercüme eserleriyle tanınan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Osmanlı tarih yazıcılığının en önemli isimlerinden biridir ve Tanpınar tarafından “yeniliğin üç büyük muharriri”nden sayılır(diğerleri Münif Paşa ve Şinasi’dir). 1855 yılından 1865 yılına kadar vak’anüvislik görevini sürdürmüştür. Tarihçiliğinin yanı sıra hukuk, dil ve gramer alanlarında çalışmaları vardır. Yukarıda sözü edilen kişi kimdir?

Soru 7:

Osmanlı’da dışişleri bakanının karşılığı olarak kullanılan ifade nedir?

Soru 8:

Osmanlı tarih yazıcılığının en önemli isimlerinden biri olan ve Tanpınar tarafından "yeniliğin büyük muharriri'nden biri sayılan, aynı zamanda Mecelle olarak bilinen hukuki kitabını hazırlayan komisyonun başkanlığını da yapan edebiyatçımız aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 9:

Türkçe Aruz adındaki kitabın yazarı kimdir?

Soru 10:

Klasik Osmanlı şiirinin 18. yüzyılın başlarından itibaren “barok” dönemine girdiği, özellikle sebk-i hindî akımının klasik Osmanlı şiirinde kendini göstermesinin bu döneme işaret ettiği bilinmelidir. Ahmet Hamdi Tanpınar bu değişimi aşağıdaki şairlerden hangisinin şiirinden sonra belirtilerin iyiden iyiye görüldüğünü belirtir?

Soru 11:

Osmanlı’nın gelenekli çağlarından beri, sanatkâr evlerinde ve ekabir konaklarında kurulan şiir merkezli dost sohbetlerinin genel ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

19. yüzyıl klasik Osmanlı şiirinin temsilcileri arasında gösterilen, Mevlana Celaleddin-i Rûmî hakkında çeşitli methiyeler kaleme almış olan ve şiirlerinde çağının en büyük Mevlevi şairi olan Şeyh Galib’in etkisi görülen kadın şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Encümen-i şuarâ için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Jeoloji, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, arkeoloji, felsefe pedagoji, ekonomi, iktisat, eğitim, dil ve edebiyat, halk sağlığı vb. sosyal konularda yazılmış tercüme ve telif yazılar yer alan dergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

1771’de dünyaya geldiği tahmin edilen şairin ailesi ve çocukluk yılları hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak Türk kültür ve edebiyat tarihine birçok şair ve sanatkâr kazandırmış olan Enderun’da yetiştiği bilinmektedir. Eğitim ve öğrenim gördüğü Enderun Saray Mektebinde yetiştiği için Enderunlu veya Enderûnî lakabıyla anılan şairimiz birçok padişah döneminde yaşamıştır. Paragrafta sözü edilen şairimiz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Victor Hugo’nun Sefiller romanı, Türkçeye ilk defa Münif Paşa tarafından özet hâlinde, Mağdurin Hikâyesi adıyla çevrilerek yayınlanan gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Osmanlı’nın ilk resmi gazetesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Hangi gazete Ziya Paşa’nın “Şiir ve İnşa” makalesini ilk kez yayınlamıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kaside yazmayan veya yazsa bile divanına almayan ilk şairdir?

Soru 20:

Encümen-i Şuarâ Müdavimlerini Kaynaştıran Etkenlerden hangisi yanlıştır?