logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XIV-XV. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

XVII. yüzyılda yazılan, derleyeni belli son nazire mecmuası olan Metâli’ü’n-nezâ’ir’in yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Nazire”nin Anadolu’da başlayan Batı Türk edebiyatında ilk kim ile ortaya çık­tığını söylemek mümkündür?

Soru 3:

Hangi eser Dâ’î 'ye ait değildir?

Soru 4:

Fâtih devrinde esnaf arasından çıkan şair­lerden olup Fâtih’in beğendiği ve nazire mecmualarında pek çok şiiri bulunan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

“Doğmak”, doğum zamanı” ve “doğum yeri” anlamları olan , ancak zamanla Hz. Peygamber’i doğum gününü anmak ve kutlamak için yazılan eserlerin genel adına verilen kelimeyeaşağıdakilerden hangisi karşılık gelir?

Soru 6:

Bugünkü bilgilerimize göre, Türk edebiyatında yazılan ilk nazire mecmuası Ömer b. Mezîd’in orta­ya koyduğu ______________ adlı eserdir.

Soru 7:

Şeyhî’nin Hüsrev ü Şîrîn adlı mesnevisine zeyl yazan şair kimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi nazirelerin yazım şekillerinden biri değildir ?

Soru 9:

Ahmet Yesevî’nin “behişt duzeh talaşur talaşmakda beyan bar / duzeh aytur min artuk minde Firavn Haman bar” ile başlayan manzumesine nazire yazan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

XV. yüzyılda Azeri sahasında Nesîmî ile Fuzûlî arasında yetişmiş en önemli şair kimdir?

Soru 11:

Çelebi Mehmed dönemiyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

Aşağıdaki eserlerden hangisi Ahmed-i Dâ’î’ye ait değildir ?

Soru 13:

Fâtih devri şairlerinden olup Saruhan vilayetinin Berga­ma kasabasından olan ve Mahmûd Paşa tarafın­dan korunmuş ve teşvik edilmiş olan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Türk edebiyatında “nazire” kelimesi,  “nazireler” anlamında ilk defa aşağıdaki eserlerden hangisinde kullanmıştır?

Soru 15:

Harezm Türkçesinin XIII. yüzyıldan XIX. yüzyıl Türkçesine kadar kullanılmış olduğunu belirten ve Çağataycayı İlk Çağatay devri (XIII-XIV. asırlar), Klasik Çağatay devrinin başlangıcı (Nevâî’ye kadar), Klasik Çağatay devri (Nevâî devri), Klasik devrin devamı (Babür ve Şeybanlılar devri) ve Gerileme ve çökme devri (XVII-XIX. asırlar) diye beş döneme ayıran araştırmacı kimdir?

Soru 16:

İbrahim peygamberin hayatının anlatıldığı "Halîl-nâme" adlı eserin yazarı kimdir?

Soru 17:

I. Bir şairin tanınmış bir şiirine,başka bir şairin kendisi tarafından kafiyeleri,redifleri aynı olarak yazılan şiirlerdir. II. Daha çok gazel ve kasidelerde görülen benzer şiirlerdir. III.Nazirenin bir diğer deyişi cevaptır. IV.Aynı dil ve şivenazirelerde aynı olmalıdır. Yukarıda nazire ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdaki şair-mahlas eşleşmelerinden hangisi yanlıştır ?

Soru 19:

I. Sade ve samimi şiirler yazmıştır. II. Fâtih devrinde Amasya’da yetişen tek kadın şairdir. III Şeyhi’ye nazireler yazmıştır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri Zeynep Hanım ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 20:

Şeyhî’nin, pa­dişahın verdiği hediyelerle kendisine verilen köye giderken yolda başına gelenleri anlattığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?