logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XIV-XV. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Sülayman Çelebi’nin eserlerinin özelliklerindendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Fatih’in İstanbul’u almasının sonuçlarından biri değildir ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi manzum dinî destanların özelliklerindendir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Süleyman Çelebi’nin ‘’Vesîletü’n-Necât’’ adlı eserinin okunduğunda kolaylıkla söylenilebilir gibi bir düşünceye yol açan, ancak hiç de kolay olmayan sanatlı söyleyiş özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmed-i dai’nin kaleme aldığı manzum eserlerden biridir?

Soru 6:

"Çeng-nâme" adlı eser kime aittir?

Soru 7:

Dâ’î, şehzade hocalığı sırasında Farsçayı ve Türkçede kullanılan aruz bahirlerini anlattığı Ukûdü’l-cevâhir adlı Arapça-Farsça manzum lügatini, bu Şehzade için yazmıştır. Burada bahsedilen şehzade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Fatih,Osmanlı ülkesine dışarıdan gelen şairlere de yakınlık göstermiştir.Aşağıda verilen şairlerden hangisi/hangileri buna örnek olarak gösterilebilir? I.Hamidi II.Kabuli III.Le’ali

Soru 9:

Türk edebiyatı tarihinde, didaktik ve lirik olmak üzere iki koldan gelişen dinî-ahlaki-tasavvufî mesnevilerin en yaygın olarak ilgi gördüğü dönem, XV. asır olmuştur.Bu düşünceyi aşağıda verilen hangi örnek destekler niteliktedir? I. Mevlid” ve Muhammediyye gibi eserlerin varlığı. II. Hz. Muhammed’in hayatı, yaşayışı, sözleri, iç ve dış güzellikleri, mücadelesi ve mucizeleri etrafında anlatılıp yazılanlar III. Uzun ve kısa vezinlerin eserlerde kullanılması

Soru 10:

Anadolu sahası şairlerinden Ahmedî tıpla ilgili eseri olan Tervihü’l-Ervâh’ı aşağıdaki isimlerden hangisine sunmuştur?

Soru 11:

Edebiyatımızda konusunun ilk örneği olma özelliğinde olan ve Nizâmî’nin eserine Anadolu’da yazılan ilk nazire olan İskendernâme kimin eseridir?

Soru 12:

Padişah’ın nedimlerinden birine ilgi duyduğu şeklindeki bir söylenti üzerine hapse atılan ve “Kerem Kasidesi”ni yazarak Fâtih’e kendini affettiren şair kimdir?

Soru 13:

Aşağıdaki eserlerden hangisi Fâtih’in emriyle tercümesi yapılan eserlerden biri değildir ?

Soru 14:

I. “Nazire mecmuaları”nın Anadolu’da yazılan ilk örneğine II. Murâd devrinde rastlanır. II. Osmanlı’da ilk şiir söyleyen ve şiirlerinde mahlas kullanan padişah II. Murâd’dır. III. Bu dönemde yazılan eserler içe­risinde pozitif bilimlere, matematik ve felsefeye dair çok sayıda kitap bulunmaktadır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi II. Murâd Dönemi ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 15:

Fars edebiyatında ilk nazire örnekleri kaçıncı yüzyılda görülmeye başlanmıştır?

Soru 16:

XV. asır mesnevi edebiyatımızın “sergüzeştnâme” ve “hasb-i hâller” adı altında toplanan mahsuller, hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur? I. Bu türün ilk örneği Diyarbakırlı Halîlî’nin, asıl adı Gurbet-nâme olmasına ragmen daha çok Fürkat-nâme olarak tanınan eseridir II. Edebiyatımızda özellikle XV. asrın ikinci yarısında gelişmeye başlayan yerlileşme temayülünün mahsullerinden olan mesnevi, sergüzeşt tarzında yazılmış orijinal bir eserdir III. 876/1471-72 tarihinde aruzun “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla kaleme alınan mesnevi, 1334 beyitten oluşmaktadır.

Soru 17:

Şairlerin karşılıklı, aynı zaman içinde söyledikleri şiire ne ad verilir?

Soru 18:

I. Fâtih’in sadrazamlarındandır. II. Yeni ve orijinal söyleyişlere sahiptir. III Şiirlerinde Adnî mahlasını kullanmıştır. Yukarıdaki bilgiler kim ile ilgilidir?

Soru 19:

Türk dilinin Fâtih devrine kadar geçirdiği süreç dikkate alınırsa, aşağıdakilerden dönemlerden hangisine ait metinler ele geçirilmiştir?

Soru 20:

Abdülvâsi Çelebi’nin kaleme aldığı Halîl-nâme adlı eserde hangi peygamberin hayatı anlatılmaktadır?