logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - XIV-XV. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

Celâleddin Tabîb tarafından Farsça yazılmış hikâyenin tercümesi olan Gül ü Nevrûz mesnevisinin şairi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Türk edebiyatında mahlas kullanan ve bunun endişesini taşıyan ilk şairdir. II. “Mukaddimetü’lhakâyık” en bilinen eserlerindendir. III. Farsça eserlerden ilk hikâye tercüme eden şairdir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi Gülşehrî ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 3:

XIV. yy'da Anadolu sahasında ilk siyer yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Doğum ve ölüm yılları bilinmemekte olup hayatı ile ilgili bilgilerimiz kendi eseri olan Ta‘aşşuk-nâme ve Nevâî’nin Mecâlisü’n-nefâis’inde verilen bilgilerden öteye geçmez. Nevâî’ye göre Timur’un beş oğlundan biri olan Mîrânşâh’ın oğludur. Yukarıda hakkında bilgi verilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Şair Nesîmî’nin Hurûfî tarikatının şeyhi Fazlullah-ı Hurûfî’ye intisabından önce kullandığı mahlası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Ali Şir Nevâî’nin tezkire türündeki eserlerindendir?

Soru 7:

I. Belli bir kül­tür seviyesine hitap eden, yüksek zümreyi hedef alan eserlerdir. II. Hece vezniyle ve dörtlük­ler hâlinde yazılmış parçalara rastlanmamaktadır. III. Dinlenmekten daha çok okunmak için yazılmışlardır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi Klâsik Türk edebiyatı diye adlandırdığımız edebî ekolün ilk örnekleri olan mesneviler ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 8:

Hz. Peygamber’in torunu ve Hz. Ali’nin oğlu olan Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anlatan manzum ya da mensur esere ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Kadı Burhaneddîn ile ilgili olarak yanlıştır ?

Soru 10:

Anadolu’da telif tarihi bilinen en eski müstakil mi’râc-nâme kime aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’da yirmi dokuz surenin başında yer alan ve telaffuz edilen harflere verilen isim;diğer bir deyişle surelerin başında yer alan elif, lam, mim gibi ayrılmış, münferit harflerdir?

Soru 12:

I. Farsçadan Türkçeye tercüme edilmiştir. II. Âşık ile maşuk arasındaki mektuplaşmalardan oluşmaktadır. III. Mevlânâ Lütfî tarafından yazılmıştır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi “Deh-nâme” mesnevisi ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 13:

XVIII. yüzyılda Mirza Mehdi Han, hem lugat-i Türk hem de lugat-i Çağatay terimlerini kullandığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Anadolu’da h. 808/1405 tarihi ile telif tarihi bilinen en eski mi’râc-nâme olan Tahkîk-i Mi’râc-ı Resûl kim tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 15:

“Çağatay” isminin kaynağı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Şiirinde çok kullandığı mefûlü fâilâtü mefâîlü fâilün vezni ile yirmi iki şiir yazan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Felek-nâme ve Mantıku’t-tayr adlı eserlerin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Hz. Muhammed’in hayatının anlatıldığı manzum ve mensur eserlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Kutadgu Bilig'den sonra devlet idaresini konu alan ikinci eser olarak kabul edilen eser hangisidir?

Soru 20:

“Türkîgûy” lakabıyla Türkçe eserler yazan hangi şairdir?