logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - VIII-XIII. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu'da ortaya çıkan dinî-tasavvufî edebiyatın ilk temsilcileriden biridir?

Soru 2:

"Mevlana’nın yedi vaazının yakın çevresi tarafından kaydedilip bir araya getirilmesiyle meydana gelen bir eserdir. Her vaazda ele alınan bir hadis, çeşitli örnekler ve hikâyelerle açıklanmıştır. Mevlana’nın bu eseri, gerek üslup ve gerekse konular yönünden diğer eserleriyle benzerlik ve bütünlük taşımaktadır. Eserde Divan-ı Kebir’den ve Mesnevî’den beyitler de bulunmaktadır." Yukarıda bahsi geçen eser aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi zamanla gelişip batı Türk edebiyatının edebî dili olmuştur?

Soru 4:

Harezm bölgesinin Türkleşmesinin önünü açan hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Anadolu'da Türkçenin önderleri arasında yer alan, XIV. yüzyılda yaşamış ve dilbilimi üzerine çalışmalar yapmış şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Asya kökenli dinlerden değildir ?

Soru 7:

XIII. yüzyılda Anadolu’da edebî faaliyetler hangi dilde yazılmış eserlerle devam etmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Mevlana'nın eserlerinden biri değildir?

Soru 9:

Altın Ordu Hanlığının en ihtişamlı günleri aşağıdaki isimlerden hangisinin zamanına tekabül eder?

Soru 10:

Hemen hemen tamamı gazel, tercî’ ve rubailerden oluşan ve duygu yüklü ve oldukça hacimli bir eser olup içinde yer alan şiirlerin büyük bir kısmı Şems-i Tebrizî’ye duyulan sevginin ve hasretin terennümü olan Mevlana eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Ravendî’nin 599/1203’te başlayıp 603/1206 yılında tamamlayıp Gıyaseddin Keyhüsrev’e ithaf ettiği, Büyük Selçuklular ile İsfahan Selçuklularını konu edinen tarihi eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Şemseddin Muhammed-i Tebrizî'nden ayrılmanın üzüntüsüyle kendisine şiire veren Mevlana, bu hasretle aşağıdaki eserlerden hangisini yazmıştır?

Soru 13:

"Eğirdirli Hacı Kemal’in Câmi’ü’n-nezâir adlı nazire mecmuasında yer alan, kaside nazım şekli ile yazılmış 83 beyti elimizde olan eksik bir manzumedir. Câmiü’n-nezâir’in sonundaki listeye göre 100 beyit olması gereken eserin son 17 beyti bulunan yaprağının eksik olduğu anlaşılmaktadır." Yukarıda yer alan paragrafta Ahmet Fakih'in hangi eserinden bahsedilmektedir?

Soru 14:

Harezm bölgesinin Türkleşmesinin denk geldiği yüzyıl aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Şair kişiliği ile öne çıkarak Farsça şiirler yazan Anadolu Selçuklu hükümdarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Sibir II. Astrahan III. Deşt-i Kıpçak IV. Nogay Yukarıda verilenlerden hangileri Altınordu Hanlığı'nın zayıflamasıyla ortaya çıkan hanlıklardandır?

Soru 17:

Harezm Türkçesi ile yazılmış ilk eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Anadolu'da yazılan ve felsefeye dair olan ilk eser aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 19:

I. Didaktik bir eserdir. II. Karmaşık bir dille yazılmıştır. III. Eser on bölümden (bâb) oluşmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Nehcü’l-Ferâdîs için doğrudur?

Soru 20:

I. Farsça II. Türkçe III. Rumca IV. Arapça Anadolu Selçuklu Devletinde genellikle hangi dillerde yazılmış şiirlere rastlanmaktadır?