logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - VIII-XIII. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

Uygurlar 8-14. yüzyıllar arasında farklı kültür çevrelerinde, birçoğu tercüme olan ve dinî bir karakter taşıyan zengin bir edebiyat meydana getirmişlerdir. Uygur Türklerine ait metinler aşağıdakilerden hangi konu ile alakalı değildir?

Soru 2:

Arap edebiyatından bahseden klasik döneme ait eserlerde şehirli veya yeni şairler olan ve İslami^ şairlerden sonra yaşamış olan şairler aşağıdakilerden hangisi ile isimlendirilmişlerdir?

Soru 3:

Mülhakâtü’s-sürâh adlı eseri kim yazmıştır?

Soru 4:

Karahanlıların idare edildiği merkez aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi modern anlamda ilk romantik ve sembolist Arap şairi olarak anılmaktadır?

Soru 6:

I. Lebid II. Beşşar b. Burd III. Ferezdak Yukarıdaki Arap edebiyatı şairlerinden hangisi kudemâ(kadimler) şairlerdendir?

Soru 7:

Budist Uygurlardan kalan metinlerin neredeyse tamamına yakını çeviridir. Bu çeviri metinlerin büyük çoğunluğu hangi dilden çevrilmiştir?

Soru 8:

1969-1970 yıllarında Moğolistan’ın Arhangai eyaletindeki Taryat bölgesinde bulunmuştur. Yazıt dört parçadan oluşmaktadır. Ötüken Uygur Kağanlığı (M.S. 745-840) döneminde 753 yılında İl İtmiş Bilge Kağan (Moyun Çor) tarafından diktirilmiş olan yazıtta, Moyun Çor ile babası Kül Bilge’nin savaşları anlatılmaktadır. Yukarıda hangi yazıt hakkında bilgi verilmektedir?

Soru 9:

İçerik bakımından siyasetname özelliğine de sahip Kutadgu Bilig, Çinliler tarafından nasıl adlandırılmıştır?

Soru 10:

Arap edebiyatında, halife, sultan ve emirlere gönderilen taleplere verilen cevapları veya sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmeleri içeren, metnin alt kısmına düşülen kısa ve özlü sözler aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılmıştır?

Soru 11:

Tarih-i Sista^n’a göre İslamiyet’ten sonra ilk Farsça şiiri aşağıdakilerden hangisi söylemiştir?

Soru 12:

XIV. yüzyılın başlarında Cemal Karşî tarafından yazılan Mülhakâtü’s-sürâh adlı esere göre, ilk Karahanlı hükümdarı kimdir?

Soru 13:

Naropa’nın Ölüm Kitabı adlı eser aşağıdaki tercümanlardan hangisi tarafından çevrilmiştir?

Soru 14:

Ötüken Uygur Devleti'nde Böğü kağan zamanında kabul edilen ve Türkler arasında 8. yüzyılın ortalarından 11. yüzyılın ilk yarısına kadar kabul gören sonra yerini tümüyle Budizme bırakan din aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Yalnızca Köktürk Kağanlığının hüküm sürdüğü yerlerde kullanılmıştır. W. Thomsen tarafından adlandırılmıştır. İskandinavya’da kullanılan alfabeyle benzerlikler göstermiştir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi runik alfabe ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 16:

"sü taşık-" deyimi ne anlama gelmektedir?

Soru 17:

Türk dillerinin sözlüğü anlamına gelen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türk dilinin bilinen ilk metinleri ne zamandan kalmadır?

Soru 19:

Türk runik harfli metinlerin çoğunlukla siyasi ve askerî konularla ilgili sözcükleri içermesi aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 20:

"Kasınçıgımın ö[yü] kadgurar men / Kadgurduk-[ça] kaşı körtlem / Kavışıgsayur men" Maniheist Uygur edebiyatı örneklerinden olan bu dizelerin günümüz Türkçesindeki karşılığı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?