logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - VIII-XIII. Yüzyıllar Türk Edebiyatı

Soru 1:

Fars edebiyatının ünlü şairlerinden Nizamî’nin 12. yüzyılda yazdığı aynı adı taşıyan eserinden Harezm Türkçesine tercüme edilmiş hâli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Fuad Köprülü aşağıdakilerden hangisini Anadolu'da, XIII. yüzyılda yazılmış ilk Türkçe eser olarak kabul eder?

Soru 3:

I. Evhadüddin-i Kirmanî II. Sadreddin-i Konevî III. Kemaleddin bin Adim Mevlana yukarıda verilenlerden hangisinden ya da hangilerinden ders almıştır?

Soru 4:

Anadolu’ya gelen ilim adamları ve geldikleri şehir eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Kutadgu Bilig, hangi şair tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Fakih'in eserlerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdaki kişilerden hangisi Mevlana'nın oğludur?

Soru 8:

Mısraların ortada ve sonda kafiyelenerek bir beytin dört mısra haline getirilmesi hangi mutasavvıf şahsiyet ile başlamıştır?

Soru 9:

Kaşgarlı Mahmudun Türklerin Küçet boyundan bahsederken bu türk boyunun Harezm bölgesinde oturduğunu ifade ettiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Dâsitân-ı Cümcüme II. Mukaddimetü’l-edeb III. Hüsrev ü Şirin Yukarıda verilen eserlerden hangisi ya da hangileri Harezm Türkçesi ile yazılan eserlere örnek gösterilebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Karahanlılar ile ilgili doğru bir yargı değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Necmeddin-i Razî, Mevlana’nın babası Bahaeddin-i Veled ve onun halifesi Seyyid Burhaneddin tarafından yayılan tasavvufi düşünce akımıdır?

Soru 13:

I. Afganistan II. Suriye III. Irak IV. Türkistan Yukarıda adı geçen ülkelerin hangisinden XII.-XIII. yüzyıllarda Anadolu'ya alimler gelmiştir?

Soru 14:

Harezm bölgesine ait metinlerde yoğunluk bakımından aşağıdakilerden hangisi öne çıkmaktadır?

Soru 15:

"Ahmed Fakih’in ikinci eseridir. Aslı Londra, British Museum’da olan bu eser Hasibe Mazıoğlu tarafından bulunmuş ve yayımlanmıştır. Tek nüsha olan eser 347 beyitlik küçük bir mesnevidir. Çarh-nâme gibi mefâ’îlün mefâ’îlün fe’ûlün vezni ile yazılan bu eserde hece vezni ile yazılmış dörtlükler de bulunmaktadır. Yapı bakımından Kutadgu Bilig ile benzerlik gösteren eser, Türk edebiyatında yazılmış ikinci Türkçe mesnevidir." Yukarıda özellikleri verilen Ahmet Fakih'in eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

“Senin yüzünde kendi yüzümü görmek mümkün. Kemiğin içinden iliğini görmek mümkün. Karanlıkta seni görmek o kadar kolay ki, hatta lütfundan dolayı bedeninde canını görmek mümkün.” Yukarıda alıntılanan rubai, hangi şaire aittir?

Soru 17:

Oğuz Türkçesinin XI. yüzyılın ikinci yarısındaki dil yapısı hakkında en sağlıklı bilgiyi veren eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türkçe yazanların hor görülmesinden dolayı şair ve yazarların Türkçe eser yazmaktan utanıp çekinmeleri ile karşılaşıldığı bir dönemde “şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler”sözünü söyleyerek Türkçeye destek veren kimdir?

Soru 19:

I. Dinî-tasavvufî konuları didaktik tarzda işleyen manzum bir eserdir. II. Kutadgu Bilig ve Atebetü’l-Hakâyık’ın da vezni olan fe’ûlün fe’ûlün fe’ûlün fe’ûl kalıbıyla yazılmıştır. III. Müellif, eserde kendisini İslâm olarak adlandırmaktadır. Yukarıda özellikleri sayılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Tarihsel Türk dilinin Dîvânu Lügâti’t-Türk’ten sonra kaleme alınmış ikinci büyük sözlüğü aşağıdakilerden hangisidir?