Aşağıdakilerden hangisi gerçekçi tiyatro anlayışının özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Günlük yaşamda bilimsel yönteme dayanması
Aşağıdakilerden hangisi Klasik Dönemin özellikleri ile ilgili olarak yanlış bilgi içermektedir?
Doğru Cevap: D) Tiyatroda ulusçuluk ilkesi benimsenmiştir.
Tiyatroda simgecilik eğiliminin belirginleşmesinde kuramsal yazıları ve yapıtlarıyla etkili olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Richard Wagner
I- Perde başlarındaki prolog bölümleri II- Ferhad’ın dağda cansız nesnelerle kurduğu iletişim III- insanın yazgısını değiştirecek toplumsal eylemin gücüne inanmasının oyunun merkezine oturtulmuş bir düşünce olması. IV- Okuyucuyu/seyirciyi sahne atmosferine sokacak ve çekim alanına alacak düzenleme yapılması. V- Seyirci/okuyucu, olaylar ve durumlar içinde sıkışmış olan oyun kişisi ile kendini özdeşleştirebilir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde Ferhad ile Şirin adlı oyunda kullanılan epik yöntemler doğru sıralama ile verilmiştir.
Doğru Cevap: D) I-II-III
20. yüzyılda artık denemenin “zaman üstü” ve ütopik olma özellikleri vurgulanır. Buna göre, denemenin bir edebi tür olarak tanımı yapılırken, aşağıdakilerden hangisi söylenmez ?
Doğru Cevap: E) Bireyin kendi düşüncesinin önüne geçer
Şiire göre, şiirin muhatabı kimdir?
Doğru Cevap: E) doğrudan veya dolaylı bir muhatap yoktur
MÖ 146’dan itibaren Latinlerde ne tip eleştirel bakış açısı gelişir?
Doğru Cevap: A) gramer ağırlıklı
Behçet Necatigil, Sergi İzlenimleri şiirinde. boşluğun okurun zihninde tamamlaması için aşağıdaki işaretlerden hangisini kulanmıştır?
Doğru Cevap: E) İki küçük çizgi
Amacı, dünyanın uyumsuzluğunu, toplumun karmaşıklığını, bireyin aklıyla değil, ilkel güdüleriyle hareket ettiğini göstermek ve böylesi bir süreç içerisinde insanın kendini avutmak yerine saçmanın bilincine varmasını ve kendi gerçeği ile yüz yüze gelmesini sağlamak olan, insanın korku ve kuşkularını, iletişimsizliğini, yabancılaşmışlığını, yalnızlığını, çevresine karşı uyumsuzluğunu vurgulayarak bu dünyadaki sürgün yaşantısını fark etmesinden doğan trajik durumu göstermeye çalışan tiyatro eğilimi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Absürt tiyatro
I. Ölüm korkusunun hakim olduğu, II. Monarşinin hüküm sürdüğü, III. Kıskançlıkların ve pişmanlıkların ağır olduğu bir mekandır. Yukarıdakilerden hangileri, Nazım Hikmet Ran'ın Ferhad ile Şirin adlı eserindeki mekanla ilgili doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Greimas'ın "eyleyenler örnekçesi" ne göre Çalıkuşu romanının nesnesi kimdir?
Doğru Cevap: B) Kamran
Aşağıdakilerden hangisi özyaşamöyküsünün türlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Sanatsal özyaşamöyküleri
Behçet Necatigil’in Sergi İzlenimleri şiirinde geçen “Grizu” kelimesi aşağıdaki kavramlardan hangisine atıf yapmaktadır?
Doğru Cevap: E) Doğal nedenleri olan bir patlama olayı
Metnin türü, niteliği, yazarı, konusu vb. ile ilgili bilgileri kapsayan ve kitaba ait bilgileri ifade eden kavrama ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Paratexte
Anlatıcı, dinleyici kavramları aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?
Doğru Cevap: A) Geleneksel hikaye.
Aşağıdakilerden hangisi şairin bir dinleyici grubuna bir hika^ye anlattığı şiir türüdür?
Doğru Cevap: B) Epik
Aşağıdakilerden hangisi nesnel bakış açısıyla yazılmış yaşamöykülerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Babam Nurullah Ataç
Dış-öyküsel yani üçüncü tekil kişi anlatıcı eğer anlattığı olayın nerede, ne zaman, nasıl geçtiği, kişilerin tüm özellikleri, iç dünyaları hakkında gerekli olan her bilgiye sahip “her şeyi bilen, her yerde olabilen” bir anlatıcı ise buna ne denir?
Doğru Cevap: C) Sıfır odaklayım
Tiyatro kelimesi Türkçe'ye hangi dilden girmiştir?
Doğru Cevap: A) İtalyanca
Batı edebiyatının bilinen ilk özyaşamöyküsel metni olarak kabul edilen eser aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: C) İtiraflar