logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yeni Türk Edebiyatına Giriş 1

Soru 1:

Vladimir Propp’un anonim masallara yönelik bir çizelgesinin çağdaş metinler için de geçerli olup olamayacağının denenmesiyle başlayan ve edebiyat eserini bir yapı olarak algılamayı öneren kuram hangisidir?

Soru 2:

Roman kişisinin aklından geçenleri üçüncü tekil kişi anlatıcı tarafından doğrudan, dolaylı ya da serbest dolaylı anlatı kipinde aktarılması yöntemine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bir şiirin dokusunu oluşturan ana bileşenlerden değildir?

Soru 4:

Arapçası üslup, Fransızcası stil olan sözcüğün Türkçedeki karşılığı nedir?

Soru 5:

Öykülerin incelenmesiyle ilgili yaklaşımlara dair hangisi doğrudur?

Soru 6:

Edebiyat kuramları kaça ayrılır?

Soru 7:

I- Yeni Dünya’nın keşfiyle Avrupa’ya değerli madenlerin akışı. II-  Bilim alanında, özellikle doğal bilimlerdeki ilerlemeler. III- Matbaanın bulunuşu IV- Aristokrasinin lehindeki ekonomik gelişmeler. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Rönesansın gelişimini etkileyen olaylar doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Rita Felski’nin, “Edebiyat Ne İşe Yarar” adlı kitabında söz ettiği, insanın okuma nedenleri arasında yer almaz?

Soru 9:

“Anlatıdaki bazı olaylardan hiç söz edilmez. Okur anlamı kendisi tamamlar. Bu da anlatının hızını artıran bir yöntemdir.” Hikâyedeki zamanın dilsel zamana aktarılmasıyla ilgili bahsedilen bu yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Bir öykünün kısa olması için kaç temel sebep bulunmaktadır?

Soru 11:

I. Gerçeklik birden fazla, öznel bakış açısıyla sunulur. II. Anlamsal bütünlük yok olmuştur. III. Dünya hakkındaki bilgiler tutarlıdır. Yukarıdakilerden hangileri modernist romanın özellikleri arasında gösterilebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi şiirin dokusunu oluşturan ana bileşenlerden biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi postmodern romanın temel özellikleri arasında yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sanatçıya odaklı eleştiri türlerinden birisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi hikâye anlatıcısı tarafından seyircilere sunulan kısmen gerçekçi anlatılarla oluşan seyirlik gelenektir?

Soru 16:

XIX. Yüzyıl gerçekçi romanları, birey olarak kendini gerçekleştirme savaşı veren insanı roman kahramanı yaptı. Bu tür kahramanların dün-bugün-yarın çizgisinde gelişimi, ruhsal ve zihinsel oluşumu bazen olumsuz yönde olabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu tür değişimin olumsuz yönde olduğu Türk roman kahramanı örneğidir?

Soru 17:

Batı'da roman türünün gelişim sürecinde, romanlar ilk evrede görünüş olarak hangisine benzemektedir?

Soru 18:

Aşağıdaki yazarlardan hangisinin edebiyat tarihi araştırmaları alanında yayınlanmış bir çalışması yoktur?

Soru 19:

James Joyce, William Faulkner ve Thomas Mann, Andreï Biély, W. B. Yeats, F. S. Fitzgerald, Gertrude Stein, Luigi Pirandello gibi isimler hangi roman türünün temsilcilerindendir?

Soru 20:

Modern öykü tanımlarında kahramanlar nasıl bir değişime uğramıştır?