logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yeni Türk Edebiyatına Giriş 1

Soru 1:

Türk edebiyatında geleneksel hikâyeden modern öyküye geçiş, hangi akıma yönelmeyle birlikte gözlemlenir?

Soru 2:

Şiir sanatı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Bir şiirde şair yerine onun yarattığı karakterlerin konuştuğu ve bu karakterler arasında bir diyaloğun geliştiği görülüyorsa sözü edilen şiirin türü nedir?

Soru 4:

Kısa öykünün diğer yakın ve benzer türlerle arasındaki ayrım noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi içerik bağlamında öyküyle ilintilidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi roman tekniklerinden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kurmaca bir türdür?

Soru 8:

Türk öyküsünü temellendirme işini üstlenen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Olay örgüsü II. Toplumsal Kaygı III. Sanat endişesi IV. İdeoloji Amerikan eleştirisine göre yukarıdakilerden hangileri öykünün romana göre eksik kalan yönleridir?

Soru 10:

"James Cooper Lawrence'a ait öykü tasnifine göre öyküler içerik olarak şöyle tasnif edilir: 1. Gerçek öyküler 2. ..........." Yukarıdaki bilgi notunda ........... ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

Hangi tür romanlarda kronolojik zamana bağlı kalınmış ve anlatının zamanı tarihsel bağlamla ilişkili kılınmıştır?

Soru 12:

I. Edebiyat dönemlerini, sanatçıları ve eserleri tarihsel bir çizgi üzerine yerleştirmek. II. Tarihi olaylar arkasındaki nedenleri araştırmak. III. Ulusal ya da evrensel düzeyde tarihsel ve siyasal gerçeklerle edebiyat hayatı arasındaki ilişkileri araştırmak. IV. Sanatçılar ve eserleri hakkında yaşamsal bilgiler vermek. V. Farklı dillerde yazılmış eserleri ortak ve farklı yanlarıyla değerlendirmek. Yukarıdakilerden hangileri edebiyat tarihinin araştırdığı konular arasında yer alır?

Soru 13:

Etkisini günümüze dek sürdüren biçimci bir edebiyat eleştiri ekolü olan “Yeni Eleştiri” (New Criticism) ne zaman ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Modernliğin parametrelerine, bilimsel bilginin üstünlüğüne, pozitif bilimlere, doğrusal gelişmeye, ulus-devlet anlayışına, endüstriyalizme, kapitalizme, demokrasiye, laikliğe, insan haklarına, teknolojiye, bürokrasi ve uzmanlaşmaya karşı gelen ve onları sorgulayan; buna karşın belirsizliğe, parçalılığa, farklılığa, etnikliğe, alt kültürlere, kültürel çoğulculuğa, bilgiye yönelik çoğulcu bakış açısına, yerel bilgiye, yerelliğe, özgünlük ve özgürlüklere ayrıcalık tanıyan bir harekettir. Yukarıdaki açıklama hangi akım için verilmiştir?

Soru 15:

20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren girdiğimiz, gerçeğe dair inandığımız her ne varsa hepsini altüst eden, bizi her konuda şüpheye sürükleyen, kendimizi daima sallantıda hissetmemize neden olan döneme ne ad verilir?

Soru 16:

Eski Fransızcada “romanz” olarak kullanılan roman teriminin kökeni hangi dildendir?

Soru 17:

Her metnin daima yeni yorumlara “açık yapıt” olduğunu vurgulayarak metnin egemenliğini okurun egemenliğine dönüştüren düşünür kimdir?

Soru 18:

Bir edebî metin okurun karşısında âdeta bir nesne gibi durmaktadır. Metin; yazardan, üretildiği çevrenin koşullarından ve okurun şahsi eğilimlerinden bağımsızdır.                                                                                                                Yukarıda açıklanan metin eleştiri yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Anlatıcının neyi, nasıl ve hangi bakış açısından anlatacağı roman türünün temel meselelerinden biri olarak ilk defa kim tarafından ele alınmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden  hangisi  edebiyat  tarihinin görevlerinden biridir?