logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yeni Türk Edebiyatına Giriş 1

Soru 1:

Modernist romancı ve modernist roman için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 2:

Stroud' a göre alegorik bir temele dayanan,ve yazarın temel amacının okurun ahlaki algılarında belirli bir etki yaratmak, onu zenginleştirmek olduğunu ileri sürdüğü öykü türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Dil bilimin edebiyat eserlerine yönelmesinden doğan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İlk yazılı ürünümüz olan Orhun Yazıtları bugün hangi ülke sınırları içerisindedir?

Soru 5:

Öyküler içerik olarak kaç ayrı başlık altında düşünülmektedir?

Soru 6:

Metin merkezli eleştiriyle ilgili aşağıdaki cümlelerin hangisi doğrudur?

Soru 7:

Farklı bir disipline ait fakat öykü tanımlamalarında sıklıkla karşımıza çıkan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

“Sabahtan uğradım ben bir fidana / dedim mahmur musun dedi ki yok yok” dizelerindeki mecaz türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Orta Çağ destanları, masallarının sonunu getiren dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Edebiyatı diğer sanat dallarından ayıran nedir?

Soru 11:

Binbir Gece ve Decameron gibi anlatılarda olduğu gibi, esas anlatı ve onun anlatıcısının olduğu, buna ek olarak anlatı içindeki hikâyelerin ve anlatıcılarının da yer aldığı hikaye tekniğine ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi nesnel eleştiride yapılmaz?

Soru 13:

XIX. yüzyıl gerçekçi romanının başat eğilimi kiminle birlikte çöker?

Soru 14:

Bir nesne veya olguya adıyla atıf yapmak yerine onunla doğrudan ilişkili olan bir şeyle atıf yaptığımızda ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıda eser ve sahipleri karışık şekilde verilmiştir. Doğru şekilde eşleşmiş seçecek aşağıdakilerden hangisidir? 1. Fuat Köprülü 2. Aga^h Sırrı Levend 3. Ahmet Hamdi Tanpınar a. XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi b. Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar c. Türk Edebiyatı Tarihi

Soru 16:

“Modernite sözüyle, bir yarısı sonsuz ve değişmez olan sanatın, gelip geçici, ele avuca sığmaz, koşullara bağlı olan diğer yarısını kastediyorum” Yukarıdaki açıklama ile Modernitenin tanımını yaparak sanatla arasındaki ilişkiye ilk kez değinen Fransız şairi kimdir?

Soru 17:

Batı literatüründeki novella için Türkçede hangi kavram kullanılmaktadır?

Soru 18:

Her anlatının bir ritmi vardır. O¨yküleme sırasında kurmaca içinde geçen süre, bazı işlemlerle söylem ha^line getirilirken anlatının hızı (ritmi) değişir. Zamanın hızlandırılmasıyla, üç dört yüz sayfalık bir romana, birkaç kuşağın ömrü sığabileceği gibi üç dört saat süren bir olayın anlatımı zamanın yavaşlatılmasıyla gerçekleştirilir. Hika^yede geçen zaman saniye, dakika, saat vb. ile ölçülür. Anlatının (romanın) zamanı satır, paragraf, sayfa ile ölçülür. Aşağıdakilerden hangisi hika^yedeki zamanın dilsel zamana aktarılmasında gerçekleştirilen biçimlerden biri değildir?

Soru 19:

Yazarın, ısrarla romanın gidişatına ve kahramanların işine müdahale etmek gibi özellikleri barındıran roman türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi harflerin grafik özelliklerine verilen addır?