logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Batı Edebiyatında Akımlar 1

Soru 1:

İlkellerin sanatını Avrupa sanatından ayıran şey, gerçeğe yakın olmamaları değildir –bilakis gerçeğe oldukça yakın resim ve heykellere rastlanmıştır- bu sanat eserlerinin arkasındaki kafa yapısıdır. Sanata salt güzel ya da estetik haz verici olarak yaklaşmak modern bir yaklaşımdır, halbuki ilkeller için bu eserler çoğunlukla bir etkiyi simgeliyordu: kontrol etmek, özdeşleşmek, gücünü almak, büyü yapmak, simgelemek şeklinde görüş öne süren sanat adamı kimdir?

Soru 2:

Kant'a göre aşağıdaki yargılardan hangisi 'güzel' anlayışının belirgin tanımlarından birisi değildir?

Soru 3:

I. Sanatın ne olduğu ya da nasıl olması gerektiği II. Sanatın ne işe yarayacağı III. Sanatın işlevinin ve amacının ne olduğu IV. Sanatın hangi kültürde üretildiği V. Sanatın nasıl bir yol tutacağı Yukarıdakilerden hangileri sanat akımları arasındaki farklılaşmaların temelini oluşturur?

Soru 4:

Sanatın bir işlevi yerine getirmek üzere ortaya çıkması ama aynı zamanda estetik bir haz vermesi aşağıdaki varsayımlardan hangisini ortadan kaldırır?

Soru 5:

Hangisi Akha beylerinin  yurtlarına dönüş serüvenlerinin anlatıldığı destandır?

Soru 6:

Sanatçının (bir fikre, bir ideolojiye) bağlılığını reddeden ve sanatın tek amacını güzellikte gören 'sanat için sanat' ya da Türkçede daha sık kullanılan şekliyle 'sanat sanat içindir' görüşü, kim tarafından kuramsallaştırılmıştır?

Soru 7:

Özellik Batı edebiyatını da peşinden sürükleyen İliada destanının olay örgüsü ne şekilde başlar?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, genellikle bir dönemden çok, bir düşünce biçimini kapsayan ve Orta Çağ boyunca, bilhassa XII. yüzyıldan XV. yüzyıla kadar olan dönemde manastır okullarında ve Paris’teki okul ve üniversitelerde yetişen din adamlarına verilen ilahiyat ve Aristo ilkelerine dayanan felsefi eğitimi ifade etmek için kullanılan terimdir?

Soru 9:

Sanatın doğuşu ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Gümüş çağının tonunu belirlediği gibi, Batı edebiyatında etkisi çağlar boyunca hissedilen yazar ve düşünürlerdendir. Tragedyaları sahnelenmek üzere değil, eğitilmişler arasında sesli okunmak üzere yazılmıştı. Çünkü artık halkın en gözde eğlencesi epeydir, sirk ve gladyatör oyunlarıydı. Tragedyalarında Euripides’i izler, duygusal, melodramatiktir, nadiren şiir drama duygusu uyandırır. Öfke, avuntu, ruh dinginliği gibi konuları irdelediği bir düzine diyalog tarzında eseri vardır. Belki de en çekici, taze yazıları felsefe mektuplarıdır. Keskin, vurucu üslubunda eskil, şiirsel, gündelik konuşma kelimeleri kullanır; paradoks etkisi yaratmak peşindedir. Üslubu Tacitus’unkini hazırlamıştır. Yukarıda tanımlanan Latin edebiyatı şairi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Edebi türler ilk kez klasik dönemde fars, komedi, dram, trajedi, hikâye ve roman olarak tanımlanıp birbirinden farklı türler olarak belirlenir. Klasik öğretiye uygun olarak,  Şiir Sanatı adlı eserinin üçüncü bölümünde edebi türleri belli kurallara göre sınıflandıran sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

“Troya seferinden muzaffer komutan olarak kentine Argos’a Troyalı cariye kâhin Kassandra ile birlikte dönmüştür. Yıllar önce Troya savaşına giden donanma rüzgârsız havada kaldığında tanrılar kızı İfigeneia’yı kurban etmesini buyurmuştu, o da kurban etmişti. Kasandra yaklaşan cinayeti görür, söyler. Eşi kızının öcünü aldığını söyleyerek kendisini öldürür.” şeklinde olay örgüsüne sahip tragedya aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Sanat uğraşının tohumunu oyunda görür şeklinde açıklaması bulunan kişi kimdir?

Soru 14:

Yunan-Roma antik çağının simgesel sonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Yunanca düzyazının en üstün kusursuz örnekleri hangisine aittir?

Soru 16:

Skolastik felsefenin temel amacı nedir?

Soru 17:

Aristoteles'in "Poetika" adlı eseri aşağıdakilerden hangisini konu edinir?

Soru 18:

Antik Çağ’da ilk defa mitolojinin dünyayı açıklama çerçevesi dışında bir açıklama getiren filozof aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 19:

"....gerçeklik aslında gerçekliğin kendisi değil, gerçeğe benzer olan, gerçek olması muhtemel olan şeydir. Bu nedenle özellikle trajedide, gerçek hayatta yaşanmış tarihsel ve toplumsal konulara yer verilmez....gerçeğe benzerliğin sürekli arayışında, sahip olduğu özellikleriyle kalıcı ve evrensel insanı ortaya koyma çabası vardır." Yukarıda gerçeklikle ilgili yer alan ifade, aşağıdaki akımlardan hangisini temsil eden biri tarafından söylenmiş olabilir?

Soru 20:

Hâkim olduğu komedi, insanları eğitirken onların kusur ve aksayan yönlerini düzeltme amacını güder. Komedide, özellikle dönemin burjuva toplumunda ya da kişilerinde karşılaşılan kusurlar tiyatroya taşınarak gülünç hale getirilir ve bu sayede düzeltilmesi gereken insan ve toplum kusurlarına dikkat çekerken, bir yandan da bu abartılmış kusurları kendine düşman olanlara karşı bir saldırı aracı olarak kullanır. Yobazları, sahte dindarları ve ikiyüzlülüğü, cimriliği Cimri adlı oyunlarında gözler önüne seren yazar ve düşünür kimdir?