logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Batı Edebiyatında Akımlar 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi İlyada destanıyla ilgilidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi genel görüşe göre Batı edebiyatının temeli olarak kabul edilmektedir?

Soru 3:

Büyük İskender’in açtığı, İÖ 3yy ile İÖ 1yy arasındaki çağa, İskenderiye çağı denmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi İskenderiye çağının diğer adıdır?

Soru 4:

Derebeyleri, geniş topraklarını tımarlar biçiminde daha küçük parçalara bölerek emirleri altında bulunan “....”lara verirler. Günümüzün taşeron sistemi benzeri bir düzenle, elde edilen ürünün belli bir yüzdesi karşılığında “özgür çiftçi” denilen kişilere işletilmeleri için verilen topraklarda, “köle” diye adlandırılan köylüler karın tokluğuna çalışır. Söz konusu boşluğa aşağıda yer alan hangi kavram gelmelidir?

Soru 5:

Naturalizm akımının bildirgesi olarak kabul edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yazılmış kitap ve metinlerin çoğaltılması ancak manastırlarda toplanan keşişler aracılığıyla elyazması olarak tek tek yeniden yazılarak gerçekleşir. 1450 yılında Gutenberg’in matbaayı resim baskı kalıplarından esinlenerek icat etmesi sonucunda kısa sürede yaygınlaşan matbaa, kitap ve metinlerin çoğaltılmasında ancak XV. yüzyılda devreye girmiş olur. Bir eserin elle ya da matbaa aracılığıyla çoğaltılması için eserin "....." olması öncelikli bir gerekliliktir. Söz konusu boşluğa hangi ifade girmelidir?

Soru 7:

Aşağı yukarı İÖ 7 ile İÖ 5. yüzyıl arası kapsar. İÖ 5-4 yüzyıl dönemine de Klasik çağ denir. Deniz aşırı yeni yerleşim yerleri ve koloniler kurma sürecinin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu toplumsal deneyler çağında İÖ 7. yüzyıl ortalarında adak heykelleri ilk taş insan yontularına rastlamaya başlarız. Söz konusu bu çağa ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Klasik Latin Edebiyatı Gümüş çağının, Altın çağından farklı olduğu noktalardan biri değildir ?

Soru 9:

Batı edebiyatı ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Mimaride ve heykelde şatafat, göz kamaştırıcılık ve parlaklık öne çıkar.Yukarıda verilen bilgiye bakılırsa Helenestik Sanatın amacı aşağıdakilerden hangisi olur?

Soru 11:

I. Felsefi, tarihi, ekonomik şartlardan etkilenir. II. Kuralları en başından itibaren ortaya konur. III. Durağan, değişmez ve homojen değildir. IV. Belli bir duyuş ve düşünüş tarzını yansıtır. Edebiyat akımı ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Eleacıların savlarını geliştirerek duyumların bize asla bilgi veremeyecekleri sonucuna varan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

1600 yılları itibarıyla İtalya’da, özellikle mimaride başlayan ve daha sonra tüm sanat ve edebiyat dallarında Avrupa’da yaygınlaşan, düzgün çizgilerin kullanılmadığı, girinti ve çıkıntılara, süslemelere aşırı ölçüde yer veren sanat anlayışına ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi akımlar arasındaki farklılıkların temel nedenlerindendir?

Soru 15:

Eserlerinde kompozisyonu yalın, açık ve matematiksel biçimde düzenli olan, simetri ve oranlamalarda uyumu esas alan Fransız ressam hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans'ın temel özellikleri arasındadır?

Soru 17:

800’lü-1200’lü yıllar arasındadır. Eflatunculuk ve Yeni Eflatunculuğun etkisi altındadır ve en belirgin temsilcisi Aziz Anselmus’tur. Söz konusu özellikler hangi döneme aittir?

Soru 18:

Boileau Şiir Sanatı adlı eserinde kimden esinlenmiştir?

Soru 19:

Atina’da dört büyük felsefe okuluna, Platon’un Akademia’sı, Aristoteles’in okulu, Epikuros ve Stoa felsefe okullarına imparatorluk bütçesiyle birer kürsü kurduran eğitim ve kültürün yayılmasından son derece öneme sahip imparator kimdir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Yunan edebiyatının en eski örneğidir?