Murassa’ seci şiirde kullanıldığında hangi adı alır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Tarsî’
Remiz ve îmâ yoluyla; yani, doğrudan değil dolaylı olarak işaret ile bir isme delâlet eden söze ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Muammâ
Fâsılalardaki sözcüklerde hem revî seslerinin hem de secii meydana getiren sözcüklerin vezninin aynı olmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Mütevâzî seci
Akis’i, reddü’l-acüz ale’s-sadr ve i’ade söz sanatlarında ayıran başlıca özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Tekrarlanan bir ibare ya da kelime grubudur.
Aşağıdakilerden hangisi ses tekrarına dayalı söz sanatlarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) Akis
"Asıl anlamı gizlenen ve karışık gösterilen şey olan ....................., remiz ve îmâ yoluyla; yani, doğrudan değil dolaylı olarak işaret ile bir isme delâlet eden sözdür." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: B) Muammâ
Aşağıdakilerden hangisi lügaz sanatının özelliğidir?
Doğru Cevap: E) Çözülmesi çoğu zaman pratik zekâya bağlıdır.
Secili ya da kafiyeli bir sözde seci ya da kafiyenin nasıl devam edeceğine sözün içinde kullanılan bir kelime ile işaret eden ses tekrarına dayalı söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) İrsad
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde seciinin işlevi doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Ahenk yaratmak
Aşağıdakilerden hangisi “ebced”de tarih söylemenin türlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Ebced tarih
Bir şairin Türkçe şiirinin bazı mısralarını ya da mısraların bir kısmını Arapça veya Farsça olarak söylemesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Telmî’
Zülfün mu’attar hâlün mu’anber La’lün mukarrer şehd-i mükerrer İbni Kemal Yukarıdaki beyitte seci türlerinden hangisi kullanılmıştır?
Doğru Cevap: D) Tarsî’
"Bülbül eder güle naz Ağlayan çok gülen az" mısralarında hangi tür cinas vardır?
Doğru Cevap: C) Mürekkeb cinas
Bir önermeyi desteklemek ya da ispat etmek için bir atasözünü ya da hikmetli bir sözü delil olarak kullanan sanat aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Îrâd-ı mesel
Kazvinî (öl. 739H.=1338-9M.)’nin “Telhis” adlı eseriyle “bir şairin başka bir şaire ait şiiri ya olduğu gibi ya da üzerinde birtakım değişiklikler yaparak alıp kendine mal etmesi” olarak hangi edebi terimi kullanmıştır?
Doğru Cevap: A) Serikat-i şi’riyye
"Asıl anlamı bir şeyi bir şeyin içine koymak ve gizlemek olan .............'in terim anlamı, bir şairin başka bir şaire ait şiirden bir mısraı, bir beyti ya da iki beyti kendi şiirine almasıdır." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: E) Tazmîn
Asıl anlamı, “sonu başa çevirmek” olan söz sanatı hangisidir?
Doğru Cevap: C) Reddü’l-acüz ale’s-sadr
I. İktibas II. Lügaz III. Telmî’ IV. Tazmîn V. Sihr-i helâl Yukarıdaki seçeneklerden hangileri belâgate dahil edilen hünerler arasında gösterilebilir?
Doğru Cevap: D) II, III ve V
Nesirde fâsıla sonlarının aynı sesle bitmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Seci
Aşağıdaki şıklarda “Telmîh” ile ilgili olarak verilen özelliklerden hangisi doğrudur ? I. Telmîh doğal bir üslûp içerisinde yapılmalıdır. II. Sözün kaynağı söylenmemekle birlikte telmîh yapıldığı, hatta neye telmîhte bulunulduğu anlaşılabilir olmalıdır. III. Telmîhte bir düşünce veya bir hayal doğrudan o düşünce ya da hayali ifade eden sözcüklerle değil, uzaktan bunları gösteren ya da çağrıştıran sözcüklerle ifade edilmeye çalışılmalıdır. IV. Okuyucu ya da dinleyici metnin anlamını kavramaya çalışırken bu çaba, başka çağrışımları, hatta bazen telmîhi yapanın kastetmediği çağrışımları da beraberinde getirir; metin bu yolla zenginleşir ve çok anlamlı bir nitelik kazanır.
Doğru Cevap: E) Hepsi