logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eski Türk Edebiyatına Giriş: Söz Sanatları

Soru 1:

“Yani ne mi diyorum. Çok kurak tarla Çünkü asıl şiirler bekler bazı yaşları” Behçet Necatigil’e ait olan yukarıdaki mısralarda kelimeler arasında anlam yakınlığı ve karşıtlığına dayalı sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 2:

Olmayınca hasta kadrin bilmez âdem sıhhatin   ( Fitnat Hanım ) Yukarıdaki mısrada, ‘’insanın sağlığının değerini hasta olmadan bilemediği’’ ifade edilmektedir. Az sözle çok anlam taşıyan bu uygulama, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Ya gezen bir ölü yahut gömülen bir diriyim Mumyadır canlı da cansız da bu kabristanda” Faruk N. Çamlıbel’e ait olan yukarıdaki mısralarda hangi kelimeler arasında anlam yakınlığı ve karşıtlığına dayalı sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 4:

Tevfik Fikret tarafından kaleme alınan “Uyuyor mâ’î deniz” mısrasında hangi söz sanatı vardır?

Soru 5:

Aralarında anlam bakımından uygunluk bulunan iki veya daha fazla sözcüğü bir ibarede toplama sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Geniş, siyah gölgesi hayatımı kaplayan Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık Kalp çırpıntılarıyla günleri hesaplayan Bir benim, benim olan masaldır yalnızlık Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizelerindeki teşbihte müşebbeh öğesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi “İtnab” ın başlıca türlerinden biridir?

Soru 8:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecâz-ı mürselde gerçek anlamdan mecazî anlama geçişi sağlayan alakalardan olan “mazhariyet ilişkisi” kullanılmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi itnabın türlerinden biri değildir?

Soru 10:

“Kullanılan az sayıda kelime söylenmek isteneni ifade için yetmiyorsa bu durum icazda kusur sayılır.” Aşağıdakilerden hangisi icâzdaki bu kusuru karşılayan bir ifadedir?

Soru 11:

“İcaz”ın anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 12:

Bir sözün, gösterdiği nesnenin unsurlarından ya da özelliklerinden bir kısmına işaret etmesiyle ilgili delâlet bölümü aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 13:

Manzum ya da mensur bir metinde bir şahsı ya da nesneyi art arda sıralanan sıfatlar ile nitelemeye ne isim verilir?

Soru 14:

Bir niteliğin, fiilin veya durumun gerçekleşmesi zor hatta imkânsız dereceye çıkarılarak, abartılarak ifade edilmesine dayanan sanat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Asıl anlamı sözü kısaltmaktır. II. Sözü uzatmak anlamına da gelir. III. Belâgatte büyük önem verilmiştir. Îcâz ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi icâzın türlerinden biridir?

Soru 17:

“Hac yollarında meş’ale-i kârbân gibi Erbâb-ı aşk içinde nümâyansın ey gönül” Nedîm tarafından kaleme alınan bu beyitte hangi söz sanatı vardır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi nazım ve nesir türünde tecahül-i arifte hangi yolla yapılır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi mübalağa sanatına ait bir terim değildir?

Soru 20:

“Artık dağlar sırtlarından kürklerini attılar. Fakat henüz sabahları serin olduğundan, omuzlarına sislerden bir atkı alıyorlar. Şimdi rüzgâr, ağaçlar arasında ılık ılık esiyor. Hele böcekler, görülecek şey!” Bu parçada kişileştirilen varlık aşağıdakilerden hangisidir?