logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eski Türk Edebiyatına Giriş: Söz Sanatları

Soru 1:

“Harflerin sayısal karşılığı olayın meydana geldiği yılı göstermeyen eksik veya fazla gelip ekleme ve çıkarma ile uygun hâle getirilen tarih” türüne ne ad verilir?

Soru 2:

Hangisinde tarsî’ vardır?

Soru 3:

Ebcedle tarih söyleme türlerinden hangisinde harflerin hepsi hesaba dâhil edilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi i’ade söz sanatı ile ilgilidir?

Soru 5:

Bir şairin başka bir şairin şiirini örnek alarak onunla aynı vezin ve kafiyede yazdığı şiire ne denir?

Soru 6:

Gonce-i bâg-ı sabâvet solmadan Eyle tahsîl-i kemâlâta şitâb Bî-hüner tazyî’-i evkat etme kim Kad temürrü’l-fürsatü merre’s-sehâb Ömer N. Bilme Yukarıdaki mısralarda müşterek malzemeyi kullanmaya dayalı sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 7:

Bir şairin başka bir şaire ait şiirden bir mısrayı veya beyti kendi şiirinde kullandığı sanat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Suya virsün bâğbân gül-zârı zahmet çekmesün Bir gül açılmaz yüzün tek virse bin gül-zâra su Fuzulî Yukarıdaki beyitte kelime tekrarına dayalı söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi “muamma” ile “lügaz” arasındaki farklardan biri değildir?

Soru 10:

“Elmâs” ile “iltimâs” kelimeleri arasında hangi seci türü vardır?

Soru 11:

Aşağıdaki mısraların hangisinde iktibâs sanatı kullanılmıştır? I. Gonce-i bâg-ı sabâvet solmadan II. Eyle tahsîl-i kemâlâta şitâb III. Bî-hüner tazyî’-i evk¯at etme kim IV. Kad temürrü’l-fürsatü merre’s-sehâb Ömer N. Bilmen

Soru 12:

Hal ü müstakbeli ne olsa gerek Sevmedi, sevmemişdi, sevmeyecek Muallim Naci’ye ait bu beyitte hangi söz sanatı kullanılmıştır?