logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eski Türk Edebiyatına Giriş: Biçim ve Ölçü

Soru 1:

müfte’ilün fâ’ilün müfte’ilün fâ’ilün vezni için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Aruz ile ilgili bir terimdir?

Soru 3:

Yukarıdaki aruz kalıbının ses değerleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır / Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır. M. Âkif'in yukarıdaki beyitte kullandığı vezin kalıbı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kelime anlamı "güzel kesme, güzel durma" olan ve mef’ûlü mefâ’ilün fe’ûlün ( _ _ . / . _ . _ / . _ _ ) vezninin mef’ûlün fâ’ilün fe’ûlün ( _ _ _ / _ . _ / . _ _ ) şekline dönüşmesine ne ad verilir?

Soru 6:

Aruza göre kaç çeşit hece vardır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir kafiye kusurudur?

Soru 8:

Ölçü gereği Arapça ve Farsça hecelerdeki uzun ünlüleri kısa ünlü; medli heceleri de bir kapalı hece değerine düşürmeye ne ad verilir?

Soru 9:

Dönülmez akşamın ufkundayız. Vakit çok geç; Dönülmez akşamın ufkundayız. Vakit çok geç; Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç Yahya Kemal Yukarıdaki beytin vezin grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

"İki kısm eylemiş küfr ile îman yeddi iklîmi / Anun hükmindedür ba’zı vü ba’zı kâfiristandur". Aşağıdakilerden hangisi Fuzulî'ye ait bu beyte vezin gereği yapılmış bir aruz işlemidir?

Soru 11:

Kafiyeyi meydana getiren asıl harftir. Divan şiirinde bir manzumenin kafiyeli (=mukaffa^) kabul edilebilmesi için ............nin manzumenin nazım şeklinin belirlediği sıklıkta mısra sonlarında tekrarlanmış olması gerekir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekmektedir?

Soru 12:

“Zâhid” ve “şâhid” sözcükleri bir beyitte kafiye olarak kullanılmıştır. Bu beyitteki kafiyenin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki beyitlerden hangisinde aruz uygulamalarından biri olan vasıl bulunmaktadır?