logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Edebiyatına Giriş 2

Soru 1:

I. Hoşça vakit geçirip eğlenmek II. Tekke kurumu etrafında faaliyet göstermek III. İrşadı ve propagandayı ön plana çıkarmak IV. Profesyonelce para kazanmak V. Kahvehanelerde toplanmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, “Hak Âşığı” şairleri “Halk Âşığı” şairlerden ayıran özelliklerdendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi XVIII. Yüzyılda yaşayan belli başlı âşık temsilcileri arasındadır?

Soru 3:

Ortaoyununda Kavuklu’nun başından olağanüstü bir olay geçmiş gibi anlattığı bölüme verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Osmanlı medreselerinde çoğunlukla kullanılan eğitim dili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Günümüzde de yaygın olarak kullanılan koşma şeklinin Türk edebiyatında ilk görüldüğü biçimi olan, aynı zamanda “şiir”, “nazım”, ve “beyit” anlamlarını da karşılamış olan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Hz. Muhammed’in amcası Hz. Hamza’nın kahramanlıklarını konu edinen ve onun efsanevi hayatını anlatan eserlere ne denir?

Soru 7:

Mehmet Fuad Köprülü’nün yaptığı tasnife göre Türk edebiyatı tarihi ana veya alt dönemlerinden olmayan seçenek hangisidir?

Soru 8:

İbret ve öğüt verici çoğunlukla dinî ve ahlâkî konuları ele alan anlatılara ne ad verilir?

Soru 9:

Eski Türklerde “yug” denilen cenaze törenlerinde, yas ve matem tutturmak amacıyla profosyonel ağıt söyleyicilerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Günümüzde de yaygın olarak kullanılan koşma şeklinin Türk edebiyatında ilk görüldüğü biçim hangisidir?

Soru 11:

XII. yüzyılda “hikmet” adını verdiği şiir biçimiyle, tekke ve tasavvufî şiir geleneğinin öncüsü olan, aynı zamanda düşünüş ve yaşayışıyla da sonraki nesillere örnek olan mutasavvıf şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “kalabalık karşısında ezbere söylenen şiir” anlamına gelmektedir?

Soru 13:

Hangisi XIII. yüzyılda Anadolu’da yaşayan ve eserleri günümüze gelen şair mutasavvıflardandır?

Soru 14:

Medreselerde eğitim gören öğrencilere ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Türkçede “amaç veya edim bilim” olarak bilinen ve mutasavvıf şairlerin getirdikleri en büyük yenilik olarak görülen özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Büyü ve durugörüye dayalı ve tek tanrılı olabilen bir kabile dini aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Türk edebiyatının bütün ürünlerini terazinin bir kefesine, Dede Korkut Hikâyelerini de diğer kefesine koysanız Dede Korkut daha ağır gelir” Yukarıda verilen Dede Korkut Destanı ile ilgili söz aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 18:

Bir ismi işaret eden söz, mısra ya da beyit e verilen ad nedir?

Soru 19:

Anadolu’da XIII. yüzyıldan itibaren Türk toplumunun sosyokültürel yapısı ve dünya görüşüne uygun olarak tercüme ve adapte etmek suretiyle Türk edebiyatında oluşturulan eserler hangisidir?

Soru 20:

I. Tarikatın icra töresine göre belli bir ezgiyle belirli sayıda kalıplaşmış dini ifadeleri topluca tekrar etmek. II. İbret ve öğüt verici çoğunlukla dinî ve ahlâkî konuları ele alan anlatılar. Yukarıdaki öncüllerde verilen tanımların karşılıkları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?